23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Gibotech bygger verdens mest avancerede sterilcentral

Region Hovedstaden tog i august 2020 en af verdens mest avancerede sterilcentraler i brug. Sterilcentralen skal levere steriliserede operationsinstrumenter til alle regionens hospitaler (undtagen Bornholms Hospital).

Sterilcentralen skal både sikre moderne rammer og faciliteter til høj kvalitet, når det gælder hygiejne og genbehandling af kirurgiske instrumenter, og så skal det primært være robotter og maskiner, der håndterer instrumenterne og samtidig muliggør digital sporing og automatiseret fejlsøgning. Endelig skal sterilcentralen forbedre det fysiske arbejdsmiljø, så medarbejderne skånes for tungt og ensidigt arbejde.

Automatiseret flow

Overordnet har opgaven været at etablere et så automatiseret flow af processer på sterilcentralen som muligt – uden at kompromittere driftssikkerheden, samtidig med at et godt arbejdsmiljø har været i højsæde.

»Det har været et komplekst projekt på flere niveauer: Teknologisk har mange forskellige løsninger fra forskellige leverandører skulle bringes til at kunne arbejde sammen i et uafbrudt flow, så vi sikrer høj oppetid og produktivitet. Samtidig har arbejdsmiljøet og indeklimaet skullet forbedres – uden at man måtte gå på kompromis med leveringssikkerheden. Der skal jo altid være tilstrækkelig med instrumenter til rådighed på alle regionens hospitaler. Det er kerneopgaven,« siger Mujtaba Murtaza Aldulridha.

Forbedret arbejdsmiljø

Oprindeligt startede projektet bl.a. for at forbedre arbejdsmiljøet. Derfor skal tunge og skæve løft nu udføres af robotter og AGV’er, som har overtaget løfte- og transportopgaverne. Medarbejdere kan altid indstille arbejdsstationer til den rigtige højde ved de opgaver, som stadig er manuelle.

- Robotter og AGV’er løfter, skubber og transporterer, så de opgaver er nu automatiseret. Medarbejderne har ikke længere opgaver, som fysisk belaster dem uhensigtsmæssigt. Mit indtryk er, at kollegerne er glade for det nye system, selvom der har været skepsis på forhånd. Det er jo en klassisk problemstilling, at forandringer skaber usikkerhed, men vi har heldigvis haft en god proces, hvor der er blevet skabt et stort engagement blandt kollegerne, og hvor alle har bidraget konstruktivt, siger Mujtaba Murtaza Abdulridha, fagleder og teknisk driftsansvarlig for den nye sterilcentral på Rigshospitalet.

Læs hele artiklen om sterilcentralen 

Medarbejderne på regionens gamle sterilcentraler har alle fået tilbudt job på de to nye sterilcentraler.  De, der ikke har ønsket at følge med til den nye arbejdsplads, er alle blevet tilbudt andre opgaver på deres tidligere hospital. Ingen er altså blevet fyret, selvom arbejdsprocesserne nu er næsten fuldautomatiseret, og der arbejder samme antal medarbejdere i dag som før etableringen af den nye sterilcentral.

- Vi forventer også, at kollegerne fra andre regioner kommer på besøg for at få inspiration til de nye sterilcentraler, som skal etableres på de store hospitaler, der er på vej i andre regioner. Og vi mærker også interesse fra udlandet. Vi har jo nu en løsning, som man ikke kan se tilsvarende andre steder, slutter Mujtaba Murtaza Abdulridha.

FAKTA: 

// Den Regionale Sterilcentral har til opgave at desinficere og sterilisere kirurgisk udstyr, der anvendes på Region Hovedstadens hospitaler.

// Centralen skal levere steriliseret kirurgisk udstyr til 30 operationsgange, 200 ambulatorier, fødegange og akutmodtagelser på regionens hospitaler (undtagen Bornholms Hospital).

// Centralen vil, som den første i verden, erstatte mange manuelle processer med robotteknologi for at sikre et ergonomisk godt arbejdsmiljø for personalet, som hidtil har haft mange tunge løft.

// Centralen skal understøtte op mod 1.000 daglige operationer.

// Op mod 46.000 forskellige instrumenttyper kommer igennem centralen.

// Centralen består af to enheder – på henholdsvis Herlev Hospital og Rigshospitalet Blegdamsvej – så der er redundans og dermed sikkerhed for sterilisering af instrumenter til regionens hospitaler.

// Hver bygning er cirka 13.000 m2.

// Arbejdsplads for cirka 200 sterilassistenter, 20 specialteknikere og 10 it-supportere.

// Kører i døgndrift 365 dage om året.

// Den Regionale Sterilcentral er en samlet investering på 1.097,9 millioner kroner (2020).

 

GIBOTECH A/S
Datavej 15
5220 Odense SØ
Odense Kommune
Danmark
CVR nummer: DK70760312
P nummer: 1002328137

Kontaktperson

MB

Send til en kollega

0.047