23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Bæredygtig omstilling afhængig af digitalisering

Flere gode pointer kom frem i lyset, da Mads Bording og Thomas Träger i et interview med Licitationen gav deres bud på, hvorfor byggebranchen skal ud af sin lavteknologiske status for at blive mere bæredygtig.

Byggebranchen står globalt for omkring 40 pct. af verdens samlede udledning af CO2, og derfor står branchen over for enorme forandringer, hvis målet om CO2-reduktioner skal nås.

Der skal mere fart på digitalisering af byggebranchen

Spørger man Mads Bording, som er koncerndirektør og bestyrelsesmedlem i RIB Software SE, kan det ikke gå for stærkt med at få et mere digitaliseret og effektivt samarbejde i byggeriet.

Ifølge Mads Bording og Thomas Träger er der ikke nogen tvivl om, at en gennemgribende digitalisering af byggebranchen generel er en forudsætning for at byggebranchen kan omfavne en mere bæredygtig fremtid. Udviklingen viser nemlig, at mere end fire mia. mennesker over de kommende år, vil flytte fra land til by.

”Vi har travlt, og hvis ikke virksomhederne i bygge- og anlæg sætter bæredygtighed øverst på agendaen, vil de hurtigt finde sig selv udrangeret (…) Planeten er ved at blive halvanden grad varmere, derfor skal vi gøre noget nu”, udtaler Mads Bording.

Digitale softwareløsninger skal drive udviklingen - fra siloværktøjer til datarige platforme

Ifølge franskejede Schneider Electric, der har opkøbt RIB Software, ligger løsningen blandt andet gemt i software, der tidligt i byggeprocessen binder byggeriets parter og komponenter sammen, og lader parterne samarbejde i realtid frem for i frakoblede silosystemer.

”En grundlæggende udfordring i byggebranchen er, at fejl og ændringer i byggeprocessen har det med at akkumulere sig igennem hele kæden af entreprenører”. Sådan lyder ordene fra Thomas Träger, der er direktør i Schneider Electric og virksomhedens nordiske landechef.

Behovet for mere kommunikation og koordinering, mener Thomas Träger er nødvendigt, for at stoppe den negative spiral, der lige nu skaber spild, forsinkelser og ekstra omkostninger ned igennem rækken af leverandører i byggebranchen.

Meget mere samarbejde på tværs af byggeriets værdikæde

Mads Bording påpeger, at én af de afgørende værktøjer er at medarbejderne på kontoret og på byggepladsen kan arbejde sammen i realtid, så man kan komme foran eventuelle problemer. For uanset om man er bygherre, rådgiver eller entreprenør, er der stor værdi i at integrere samarbejdet med fælles processer og værktøjer. 

”Læg mærke til, hvor mange medvirkende, der er i en byggeproces, fra bygherre og rådgivere til entreprenører, udførende og leverandører. Du har syv eller otte forskellige interessenter. Men det er ikke koordineret, og det kan vores software hjælpe med”, siger Thomas Träger.

Selvom potentialerne for brug af digitalisering og ny teknologi i bygge- og anlægsbranchen er store, er det ikke nogen nem opgave at drive udviklingen, da byggebranchen fortsat halter efter.

”Men nu har vi langt bedre platforme, blandt andet for virtuelt byggeri, og de nye teknologier gør det lettere at samarbejde på tværs af fagene. Men vi skal huske, at byggebranchen fortsat er meget ineffektiv og lavteknologisk, sammenlignet med stort set alle andre brancher” siger Mads Bording.

Selvom bygge- og anlægsbranchen ifølge Mckinsey Global institute ligger på en andensidste plads på listen over mindst digitaliserede branche, er der heldigvis indikationer på, at en omstilling er på vej. Løsningerne er der. Nu er kunsten blot at integrere digitaliseringen i alle led i værdikæden.

Du kan læse mere om, RIB software og deres digitale løsninger til byggebranchen her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

RIB Software | North, Central & Eastern Europe
Ryesgade 19C
2200 København N
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK25126475
P nummer: 1007335446

Kontaktperson

Send til en kollega

0.062