23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Radonniveauet i min bolig er for højt – hvad gør jeg?

Oktober til april er sæson for radonmålinger. Det betyder, at mange private boligejere lige nu får svar tilbage på radonmålinger i deres bolig. Men hvad er næste skridt, hvis radonniveauet er for højt?

Teknologisk Institut får lige nu rigtig mange henvendelser fra boligejere, som har benyttet den såkaldte radonmålingssæson fra oktober til april, til selv at måle radonniveauet i hjemmet. Men står man pludselig med et resultat af målingerne, hvor radonniveauet ligger over grænseværdien på 100 Bq/m3, hvad skal man så egentlig stille op?

Ulla Byrlund arbejder til daglig på Teknologisk Institut, blandt andet med at rådgive boligejere om radonreducerende tiltag.

- Vi oplever lige nu, at mange private boligejere ringer til os og er overraskede over at konstatere et for højt radonniveau i indeklimaet. Samtidig er mange naturligvis bekymrede, fordi de ved, at det høje radonniveau øger risikoen for lungekræft, siger Ulla Byrlund.

Rådgivning er en god investering
Nogle af de spørgsmål boligejere lige nu stiller, er målrettet selve målingerne, for kan man overhovedet være sikker på, at målingen er udført korrekt, så man kan regne med resultatet? Og her svarer Ulla Byrlund, at hvis man har købt en radonmåler fra en anerkendt leverandør, hvis måleren er ophængt umiddelbart efter modtagelsen og efter de medsendte forskrifter, så er der meget stor sandsynlighed for, at målingen er korrekt. 

Boligejerne er typisk også usikre på, hvilken løsning til nedbringelse af radonniveauet, der er den bedste. 

- Vi får også mange spørgsmål i forhold til forskellige renoveringsmetoder, hvilket er naturligt, da de fleste gerne vil sikre, at radonniveaet nedbringes, hvis det er for højt. Det anbefaler vi også, men hvorvidt man skal vælge radonsug, tætning af konstruktionerne eller kan nøjes med øget ventilering er ikke nemt at svare på idet det primært afhænger af det målte niveau, og af de fysiske forhold i boligen. Derfor kan en nærmere besigtigelse være nødvendig. I første omgang skal man sørge for at lufte ud løbende i løbet af dagen, og så vil vi anbefale, at man får hjælp af en fagperson til at vurdere, hvilken løsning der er bedst til det konkrete hus, forklarer Ulla Byrlund, som også selv tager ud til boligejerne og gennemgår bygningen for at finde den bedste løsning. 

- Når vi er ude og hjælpe boligejerne foretager vi også en gennemgang af bygningstegninger, ligesom vi gennemgår bygningen på stedet og i samarbejde med boligejeren. På den måde kan vi finde de mest effektive og mest økonomiske løsningsmodeller til at reducere radonniveauet i den konkrete bolig, forklarer Ulla Byrlund. 

Udbedring som del af renovering
Ulla Byrlund understreger, at hvis man har målt for højt radonniveau i sin bolig, så bør man gennemføre tiltag, som får niveauet ned under grænseværdierne. 

- Radon er ikke noget vi skal have for meget af i vores huse, for det er ikke sundt for indeklimaet. Den gode nyhed er, at med de radonnedsættende tiltag vi har mulighed for at gennemføre i dag, vil indeklimaet som oftest blive bedre, så det er en investering, der generelt er til gavn for indeklimaet, siger Ulla Byrlund og tilføjer, at radonreducerende tiltag også ofte vil kunne være en del af en større renovering, så hvis man som boligejer i forvejen har ønsker til renovering, kan det også tænkes ind, når der planlægges radonreducerende tiltag. 

Har du spørgsmål om radonnedsættende tiltag eller ønsker du en gennemgang af din bolig er du velkommen til at kontakte Teknologisk Institut, Ulla Byrlund, kan træffes på telefon 72203665 eller på mail ulb@teknologisk.dk

Teknologisk Institut - Byggeri og Anlæg
Gregersensvej 4
2630 Taastrup
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK56976116
P nummer: 1003119709

Kontaktperson

CVL
Christine Vodsgaard Larsen
Faglig leder
+45 72 20 21 49 chla@teknologisk.dk

Send til en kollega

0.063