23948sdkhjf

EPS er ikke bare EPS

| Medlemsnyhed | Indrykket af Danske Byggecentre

EPS-branchen og Danske Byggecentre har udarbejdet en vejledning om valg af isoleringsmateriale.

Branchen oplever i øjeblikket leveringsvanskeligheder fra danske producenter af EPS-isolering. Det har resulteret i, at enkelte har bestilt EPS-isolering fra andre lande. Det er der som sådan ikke noget problem i, men vi beder jer tjekke om EPS-isoleringen lever op til vanlige danske standarder og krav.

EPS er ikke bare EPS. EPS, ekspanderet polystyren, er et effektivt og hyppigt anvendt isoleringsmateriale, som kan anvendes til hele konstruktionens klimaskærm. Såfremt der vælges EPS materiale fra en producent, som ikke er medlem af EPS-branchen – en del af Plastindustrien, så bør du være opmærksom på følgende forhold. Ellers risikeres, at EPS-isoleringen ikke lever op til de standarder og kvalitetskrav, som er gældende for det danske marked. Det kan resultere i skader på konstruktionen, som udvikler sig over tid. 

EPS-branchen og Danske Byggecentre har i den forbindelse udarbejdet en vejledning om valg af isoleringsmateriale.

Vær opmærksom på leverandøransvar.

Det er væsentligt at sikre sig, at såfremt der benyttes EPS fra forskellige producenter, at materialet lever op til samme materialekrav for alle involverede EPS-producenter. F.eks. har alle danske EPS-producenter, som er medlem af EPS-branchen, forpligtet sig til Danske Byggecentres udvidede ansvarsperiode.

Du bør tillige være opmærksom på byggevareleveranceklausulens betingelser.

Projektansvar jf. udbudsmateriale

Det skal sikres, at den leverede EPS lever op til de krav, som er beskrevet i opgave- /projektbeskrivelsen. Såfremt der skiftes materialeegenskaber eller på anden vis fraviger de krav, som er stillet til materialet, så kan det påvirke konstruktionen.

Det kan derfor være relevant for udførende at søge bistand hos en rådgiver, hvis der sker sådanne ændringer.

Kontroller ydeevnedeklarering (DoP) med tilhørende CE mærkning.

·        Det er praksis i Danmark at benytte standarden DS/EN 13163, når der deklareres varer. Det betyder, at der deklareres efter 10% deformation. Såfremt der anvendes en anden standard end denne, så kan du ikke være sikker på materialet har den sædvanlige trykstyrke.

·        Oplysninger fra DoP og CE mærket skal fremgå af enten selve produktet eller emballagen.

·        Deklarering skal omfatte de egenskaber produktet ventes anvendt med – f.eks. Durability (holdbarhed over tid gældende specielt for brandegenskaber, trykstyrke og varmeledningsevne).

Kontroller at brandklassen omhandler materialet og ikke den samlede konstruktion.

·        Deklarering af brandegenskaber skal omhandle materialet og ikke indbygget i konstruktion. Det er praksis i nogle andre europæiske lande at markedsføre isoleringsmaterialer baseret på konstruktions brandtekniske egenskaber.

·        Deklarering af brandegenskaber bedre end brandklasse F skal fremgå af ydeevnedeklarering - AVCP 1 for brandegenskab. Såfremt EPS er tilsat flammehæmmer kan det opnå brandklasse E.

Kontroller sikkerhedsdatabladet.

·        Vær opmærksom på indhold af ulovlige stoffer omfattet af REACH.

·        EPS fra danske producenter indeholder ikke stoffer, som skal deklareres.

Derudover bør du være opmærksom på følgende:

·        Efterspørg miljøvaredeklaration EPD.

·        Efterspørg materialets anvendelighed i forbindelse med miljøcertificeret byggeri som Svanemærket, DGNB og lignende.

Ovenstående vejledning er lavet i et samarbejde mellem EPS-branchen og Danske Byggecentre. Vi modtager gerne råd og erfaringer fra alle medlemmer og interessemedlemmer for løbende at kunne opdatere oplysningerne, så vi kan give de bedst mulige anbefalinger. Danske Byggecentre kan kontaktes via e-mail: bdb@bdb.dk

Medlemsnyhed

Indrykket af
Danske Byggecentre

Egebækvej 98
2850 Nærum
Danmark
Danske Byggecentre

Send til en kollega

0.078