23948sdkhjf

Ren energi fra bølgen blå

| Medlemsnyhed | Indrykket af ABB A/S

ABB er engageret i et projekt med CorPower Ocean, som har udviklet en særlig bøje, der udnytter havets bølgeenergi og omdanner den til elektricitet.

Ideen til projektet opstod i 2012, da den svenske hjertelæge Stig Lundbäck blev inspireret af hjertets funktion: At lade havets bølger få en bøje til at bevæge sig ("pumpe") to-tre meter op og ned, hvorved der genereres energi, som omsættes til elektricitet.

 Princippet var nyt og adskilte sig fra andre løsninger, som man hidtil havde set. ABB gik med i projektet, og i første omgang har der været tale om en prototype i halv størrelse. Den er blevet testet i farvandet ud for Skotlands kyst, og fra 2022-2023 er det planen at bygge en havbøjepark i fuld skala, der leverer bølgeenergi til elnettet.

 Balanceret produktion

Sammenlignet med vindenergi er bølgeenergi langt mere forudsigeligt – og sikkert. Det er nemmere at udarbejde holdbare prognoser for havets bevægelser. Bølgeenergi sikrer også en mere stabil elproduktion, som kan udjævne de toppe og dale, der kendes fra sol- og vindenergi.

 I længden er bølgeenergi også billigere og med til at balancere energiproduktionen. Det vil være attraktivt at lade bølgeenergi indgå som en del af den samlede energiproduktion og igangværende grønne omstilling. Bølgeenergi kan således være et vigtigt element i overgangen til 100 pct. vedvarende energi.

 Hvad kan ABB hjælpe til med?

To mellemspændingsmotorer, hvor den ene driver selve testriggen, mens den anden bruges til energilagring.

 Desuden indgår frekvensomformere, programmering, installation og idriftsættelse fra ABB. ABB tilbyder produkter og servicer, der bidrager væsentligt til øget bæredygtighed. Mere end halvdelen af ABB’s globale salg er teknologier, der hjælper med at eliminere årsagerne til klimaændringer.

- Vi valgte ABB på baggrund af deres ekspertise. De var ikke billigst, men de har både teknisk indsigt og stor forståelse for, hvad der er vigtigt for CorPower Ocean, fortæller Patrik Möller, der er CEO og stifter af CorPower Ocean.

 - Tilsammen udgør vi et team med de stærkeste kompetencer inden for bølgeenergi og bæredygtige løsninger til fremtidens energiforsyning, supplerer Ulf Hellström, Local Business Manager, ABB Motion i Sverige.

 Verden står over for store energiudfordringer, og det er derfor vigtigt at have fokus på vedvarende energi. Her tilbyder ABB produkter og viden, som yder et væsentligt bidrag til den samlede løsning. Over halvdelen af ABB's salg på verdensplan omfatter produkter og energieffektive løsninger, som minimerer årsagerne til klimaforandringer.

 


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
ABB A/S

Meterbuen 33
2740 Skovlunde
Danmark
ABB A/S

Send til en kollega

0.093