23948sdkhjf

Svært at slippe for alger

| Medlemsnyhed | Indrykket af Danske Malermestre

Hvis underlaget er rent, fast og bæredygtigt samt - selvfølgelig - tørt og smittefrit, er genbehandling af facaden som udgangspunkt uproblematisk.

Sollys og vand - Det er stort set det eneste, der skal til, før alger, mos og lav kan gro. Men hvad kan maleren gøre for at slippe af med de uønskede vækster?

Alger lav og mos... tre forskellige vækster, som hver især kan drille maleren. Men hvad er forskellen mellem de tre typer af væk­ster? Og hvad kan maleren gøre ved problemet, før han begynder sit arbejde.

Først forskellen mellem væksterne.

l Alger er mikroskopiske, og trives ikke i sollys. Alger inde­holder klorofyl og er ofte grønne, men ses også i rødlige og brun­lige nuancer. De spredes let med vinden, og de vil under fugtige forhold hæfte sig til bygningsdele og formere sig.

l Lav er en symbiose mellem en svamp og en alge. Algen omsluttes af svampen så den undgår udtørring og kan derved trives i sol. Lav kan være skorpe-, blad- eller buskformet. Skorpelav er fast hæftet til underlaget og næsten umulig at fjerne. Bladlav sid­der fast med en slags hæftetråd og er vanskelig at fjerne. Busklav sidder er mere løst og er rimelig let at fjerne.

l Mosserne hører ligesom alger, svampe og lav til de spore­dannende planter. De har stængler, blade og tråde, som tjener til fasthæftning og opsugning af vand og næringsstoffer.

 Du kan ikke male problemet væk
Malermæssigt er det algerne, der volder de fleste problemer, da lav og mos sjældent ses på malede overflader. Problemerne opstår ved afrensningen, før malerarbejdet kan begynde, ved afskalning af maling eller ny algevækst på f. eks. en malet facade.
 
Det skal slås fast, at man ikke kan male sig fra algevækst på en overflade. Da algesporene er luftbårne, kan de sætte sig på over­fladen, og som tidligere nævnt under de rette betingelser, også gro på overfladen. Man kan sige, at jo grovere en overflade er, jo lettere har algesporer og vand ved at sætte sig på overfladen. Og selv en finpudset overflade er grov nok til at gribe sporer og vand, og dermed er betingelserne for algevækst der.
 
Men selv om for eksempel en facade afrenses grundigt og efter alle forskrifter for alger inden malerarbejdet, kan der stadig sidde sporer i overfladen, som ikke kan ses med det blotte øje. Disse sporer kan under de rette forhold begynde at gro igen inde under malingslaget, da man bruger en diffusionsåben maling til facader. Denne tillader godt nok ikke vand at trænge udefra og ind, men tillader altså at vandamp trænger indefra og ud. Dette kan mulig­vis give årsag til, at eventuelt rester af de mikroskopiske sporer aktiveres og sidder i skjul mellem malingslagene og formerer sig og dermed forårsager afskalninger.
 
Husk din dokumentation
Man kan dermed ikke bare give maleren skylden for afskalningerne og dårligt udført malerarbejde, når maleren har gjort, hvad der er muligt for at dræbe og fjerne algerne samt sikret sig at overfladerne var tørre, inden malerarbejdet begyndte. Det er naturligvis også altid en god ting at have sin dokumentation i orden i form af fugtmålinger, fotos og følgesedler på anvendte materialer.
 
Billedtekst Lidt sollys og vand - mere skal der ikke til, så kan algerne gro. Og vækstbetingelserne er de samme for lav og mos. Til irritation for maleren.
Foto Alex Tran


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Danske Malermestre

Islands Brygge 26, 5.
2300 København S
Danmark
Danske Malermestre

Send til en kollega

0.125