23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Brodne kar gør stadig asbest til et stort problem i branchen

Mange håndværkere og entreprenører har stor fokus på korrekt håndtering af asbest, men der er stadig brodne kar i branchen, som udsætter både medarbejdere, håndværkere og beboere for fare. Det viser en udsendelse i Kontant på DR i aftes.

Det vurderes, at der er asbest i ca. hver tredje bygning i Danmark. Derfor er det et materiale, som de fleste i byggebranchen løbende skal håndtere. Markedet for asbestsanering er de seneste år vokset. Men Kontant’s udsendelse viser, at ikke alle håndterer asbest korrekt, på grund af manglende viden, eller fordi de bryder reglerne bevidst. Man skal derfor vælge sine underleverandører med omhu.

Manglende viden er den største fare
Et enigt Folketing underskrev i maj måned en 12-punktsaftale, som har til formål at styrke fokus på asbest og de problemer, der følger med. Og manglende viden om korrekt håndtering af asbest er et stort problem. Jens Kornum, direktør for Goritas, som er specialister inden for rådgivning og laboratorieanalyser af asbest, forklarer:  

”Det udfordrende ved asbestfibre er, at de er så mikroskopiske, at man ikke kan se dem. Man er derfor nødt til at vide, hvor der kan være risiko for asbest og udtage prøver, for at opdage det. Både for at identificere asbest i materialer og eventuel spredning til omgivelserne. Er der først åbnet op til asbestkilden er skaden sket.” Siger Jens Kornum og fortsætter: ”Samtidig er det vigtigt at være opmærksom på, at reglerne foreskriver, at er der den mindste mistanke om, at der er asbest i et materiale eller i en bygning, skal asbestreglerne følges.”  Siger Jens Kornum.

Gode takter på vej i branchen
Selvom Kontant maler et sort billede af branchen, mener Jens Kornum dog, at der også er gode takter.

”Vi kan mærke, at der er kommet øget fokus på asbest. Vi kan både se det på vores kurser, som vi har meget stor efterspørgsel på, samt på antallet af indsendte prøver til laboratorietest, som vi modtager fra mange forskellige typer kunder. I forhold til sidste år er antallet af prøver steget med 80%,”  siger Jens Kornum.

Ifølge Jens Kornum har flere boligselskaber, forsikringsselskaber, håndværkere, entreprenører og kommuner fået en mere struktureret tilgang til asbest. Fx krav til håndværksfirmaer om uddannelse af medarbejdere, så de er i stand til at identificere de byggesager, hvor man skal være opmærksom på asbest. Også krav om prøvetagning og procedurer for den sikkerhedsmæssige håndtering, er noget Goritas ser et stigende fokus på. 

En struktureret tilgang til asbest
En af de virksomheder, der har valgt at arbejde struktureret med asbest, er entreprenør Tømrermester Troels Hansen.
”For os er det slet ikke et spørgsmål, om medarbejderne og underleverandører skal uddannes i asbest. Det er en selvfølge. Samtidig er alle medarbejdere og underleverandører instrueret i at tage prøver, så snart der er den mindste mistanke. Det kan fx være fliser på et badeværelse. Får vi ikke lov til at tage en asbestprøve af kunden, påtager vi os ikke opgaven.”  Siger Troels Hansen, direktør. 

Sådan minimerer du risikoen for problemer
Ifølge Jens Kornum, er der flere måder man kan sikre sig, at ens underleverandør følger reglerne:  

”Det er en god idé at bede om dokumentation på at de medarbejdere, der skal udføre saneringsopgaven, har et asbestcertifikat, som man får, når man har gennemgået uddannelsen i asbest godkendt af Arbejdstilsynet. Desuden kan man bede underleverandøren dokumentere, at en opgave er anmeldt til Arbejdstilsynet og til kommunen. Prisen kan det også være vigtigt at skele til. Er et firma markant billigere end andre leverandører, skal man være ekstra forsigtig. Slutteligt er det selvfølgelig en god idé at søge vejledning hos en rådgiver med erfaring inden for området.” Afslutter Jens Kornum.

 

Goritas A/S
Lautrupvang 8
2750 Ballerup
Ballerup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK28114257
P nummer: 1010329147

Kontaktperson

KH
Kristina Harvits
krh@slhdk.dk

Send til en kollega

0.047