23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Optimeret ventilationsløsning kan kickstarte grøn renovering

Den grønne renovering er strandet i traditionelle løsninger til ventilation. Men der findes et alternativ, til gavn for den grønne omstilling.

Renovering af eksisterende etageboliger med henblik på at få mere energieffektiv ventilation med blandt andet varmegenvinding ligger stadig i slæbesporet. Desværre. For ikke alene er der store klimagevinster at hente, det vil også gavne både beboernes og bygningernes sundhed. Derfor har Teknologisk Institut og InVentilate med et ELFORSK-projekt optimeret facadeintegreret mikroventilation som alternativ løsning til pladskrævende rørinstallationer, der især er et problem i etageboliger og lejligheder.

Beboermodstand

Ifølge Christian Drivsholm fra Teknologisk Institut, der har stået for den daglige drift af projektet, er en af de store udfordringer i forbindelse med renovering og energioptimering af etageejendomme, at de centrale ventilationsløsninger møder stor modstand fra beboerne:

”Renovationsprojekter med etablering af ventilation med føring af to ventilationskanaler gennem hele bygningen er meget omfattende og indgribende i beboernes liv. Ofte må de fraflytte deres bolig i en periode. Samtidig kan det også betyde, at man bliver nødt til at inddrage fx et skab til aggregat og ventilationskanaler i lejligheden. I små lejligheder betyder det en del”.

Nem installation

Med facadeintegreret mikroventilation er det anderledes, for systemet kan installeres på blot én dag, så beboerne behøver ikke at fraflytte boligen. Samtidig kræver det hverken plads til rør eller aggregater, der kræves bare en udsparing i væggen:

”Mikroventilationsenhederne leveres med en grundig monteringsvejledning, og så er det sådan set bare at vælge, om de skal placeres over, under eller ved siden af vinduet, lave hul og sætte dem ind, fortæller Lasse Andersen, der er salgschef i InVentilate, og tilføjer:

”Og i de tilfælde hvor boligforeningerne både skal have skiftet vinduer og lavet ventilation, bliver installationen af mikroventilation endnu nemmere, fordi indbygningen sker sammen med vinduet i vinduesåbningen.”

Intelligent styresystem giver mulighed for behovsstyring

Princippet i mikroventilation er kanalløse enheder som placeres i ydervæggen for hvert rum. I normal drift skaber enhederne balanceret ventilation med varmegenvinding på rumniveau. Samtidig kan ventilationen for hvert rum behovsstyres, og enhederne er forbundet i et intelligent og trådløst styresystem som sørger for, at alle mikroventilationsenheder reagerer samlet på forholdene i det enkelte lejlighed og dermed skaber den mest komfortable ventilation for brugeren.

”Det unikke ved mikroventilationsløsningen, at den er konstrueret som et sammenhængende ventilationssystem, hvor enhederne, der er forbundet digitalt, kan finde hinanden og tilpasse sig. Både de forskellige enheder i de enkelte lejligheder og på rumniveau som fx erstatningsluft til emhætte og fugtsensor i et badeværelse, fortæller Christian Drivsholm.

Selv de skrappe krav, der ligger i DS428, slipper man med få undtagelser for at skulle tage hensyn til med mikroventilation, da systemet ikke bryder brandsektioner.

Patenteret vindkompensering mindsker træk

Selvom teknologien bag mikroventilation er gennemtestet og har været på det danske marked i 10 år, så har løsningerne til de enkelte bygningskategorier løbende skullet forfines og justeres. Især har brugerne oplevet trækgener fra ventilationsenhederne i forskellige situationer.

Fx gav kraftigt blæsevejr trækgener fra enhederne, men problemet er i ELFORSK-projektet nu blevet løst med en forbedret udgave af en automatisk spjældfunktion, som kan lukke for enheden, når vindtryk på facaden bliver for store. Funktionen er blevet patenteret under navnet vindkompensering, og der findes derfor ikke andre mikroventilationsenheder på markedet, som har denne funktion. Nogle har manuelle spjæld, som kan lukkes fysisk på enheden, men den ulempe, at brugerne ofte glemmer at åbne for den igen.

360 graders indblæsning øger komforten

En anden løsning, der er blevet udviklet i ELFORSK-projektet for at forbedre komforten, er design og udvikling af en indvendig inddækningsplade, som øger komforten.

Pladen, der monteres indvendigt, ensretter indblæsningsluften parallelt med ydervæggen i en 360 graders vinkel. Når den kolde udendørsluft ved hjælp af den såkaldte Coanda-effekt smyger sig langs væggene og blandes op med den varmere indendørsluft, sikres en mere optimal luftfordeling i rummet, og den indblæste friske luft opleves derfor ikke som kulde eller træk. Inddækningspladen har samtidig også en lyddæmpende funktion over for bestemte lydfrekvenser.

Tilpasset etageboliger og lejligheder

I etageboliger og lejligheder finder man ofte badeværelser uden ydervæg med vindue. Det var tidligere en udfordring i forhold til at anvende mikroventilation, men den kan ELFORSK-projektet nu også sætte flueben ved. Løsningen er blevet at ventilere den type badeværelser med to cirkulære kanaler under loftet. En slags hybrid af mikroventilation og rørført ventilation, hvor kanalerne kobles til den mikroventilationsenhed, der er tættest på badeværelset uden ydervæg.

Specifikt for etageboliger er også køkkenemhætter som ofte er koblet op på en stor central udsugningsventilator på taget, og som ventilationssystemet skal kunne interagere med, når emhætten er i brug. I mikroventilation har man udviklet en emhættefunktion som gør, at der suges erstatningsluft igennem enhederne, uden at de leverer direkte erstatningsluft. Det gav tidligere trækgener, men Teknologisk Institut og InVentilate har i ELFORSK-projektet udviklet den intelligente software til automatisk at slå vindkompensering fra, når en køkkenemhætte er i brug, og så forbliver komforten god.

Bedre indeklima og store anlægsbesparelser

Mikroventilation i etageboliger er blevet afprøvet med rigtig gode resultater i et boligområde i Ebeltoft, hvor naturlig ventilation blev skiftet ud med mikroventilation. De 55 boliger, med lejligheder i hhv. stueplan og 1. sal, blev i 2020 renoveret på grund af massive råd- og skimmelsvamp-angreb. Netop plads til ventilationsrør og modstand mod midlertidig fraflytning var den store udfordring, og da facader og vinduer alligevel skulle udskiftes, blev mikroventilation valgt som løsning. På bagkant af renoveringen taler tallene tydeligt for sig selv: Anlægsprisen har været 50 % lavere end hvis et traditionelt ventilationssystem var blevet valgt. Og den lavere anlægspris har ikke alene gavnet boligforeningens økonomi, men gav også den projekterende bygherrerådgiver en bedre bundlinje.

For beboerne er der også store besparelser at komme efter, fordi mikroventilation er yderst energibesparende:

”De store energibesparelser er et kæmpe plus i klimaregnskabet, men for beboerne kan en varmegenvindingsgrad på 92 procent og et 50 procent lavere strømforbrug også godt mærkes – og da ikke mindst i disse tider, hvor elpriserne er tårnhøje,” udtaler Lasse Andersen.

Manglende kendskab og tiltro til alternative løsninger

Det store markedsgennembrud til mikroventilation er hidtil udeblevet. Ifølge såvel Lasse Andersen som Christian Drivsholm er den største udfordring for udbredelse af den nye teknologi dels, at der helt grundlæggende mangler kendskab til, at det er et muligt alternativ plus, at markedet endnu ikke er modent:

”Det er jo på mange måder en revolution af ventilationsområdet. Det er en helt ny måde at tænke på. Og de store rørinstallationer er en tradition, det er svært at gøre op med. Måske er det også fordi, det kræver, at vi accepterer, at etageejendomme og boliger er noget for sig, og ’one size’ ikke passer alle. Etageejendomme skal ikke nødvendigvis have de samme løsninger som store produktionshaller”, understreger de.

Forventningen er dog, at markedet relativt hurtigt vil kunne se fordelene:

”Der er ingen tvivl om, at det vil være en stor fordel for de projekterende parter at kunne tilbyde deres kunder denne løsning. Der er så store fordele, både ved montering og i den efterfølgende drift, at det potentielt vil kunne give dem konkurrencefordele at foreslå det”, slutter Christian Drivsholm fra Teknologisk Institut.

 

Fakta om mikroventilation ifølge InVentilate

• Varmegenvinding: op til 92 procent.

• op til 85 procent lavere strømforbrug i henhold til et centralt anlæg.

• Op til 50 procent lavere strømforbrug end decentrale skabsløsninger.

• Op til 50 procent billigere montering.

• Mulighed for individuel styring på rumniveau.

• Mange indbygningsmåder.

 

Om InVentilate

Siden 2009 har InVentilate udviklet og solgt facadeintegreret mikroventilation under navnet MicroVent til kontorer, boliger, skoler og daginstitutioner. InVentilate ligger i Ikast og ejes i dag af tyske Maico.

Inventilate ApS
Orionvej 2
7430 Ikast
Ikast-Brande Kommune
Danmark
CVR nummer: DK32446809
P nummer: 1015498141

Kontaktperson

Bo Hansen
Managing Director
+45 25317083 bo@inventilate.com

Send til en kollega

0.062