23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Skyer og iPads prægede Autodesk University

18. udgave af Autodesk University er netop løbet af stablen i Las Vegas med knap 7.000 deltagere fra det meste af verden. Fra Danmark deltog i år godt 60 CAD-entusiaster. NTI CADcenter var naturligvis med – sammen med en mængde kunder.

Snarere end at give deltagerne en endeløs række af buzzwords om de fremtidige muligheder med den amerikanske softwaregigants mange programmer fokuserede Autodesk University i år på alt det, der allerede er muligt. Ifølge Autodesk er en af virksomhedens fornemste opgaver at hjælpe flest muligt med at konceptualisere og designe idéer på en bæredygtig måde, og for at brede det motto ud sætter virksomheden fremover mere og mere fokus på konsumentmarkedet og den drivkraft, der ligger her.
Der løb således ikke mange præsentationer af stablen, uden at deltagerne blev mindet om, hvor stærke kræfter der lige nu udfolder sig med teknologierne bag iPhone, iPad og Android-baserede devices som de fremmeste eksempler. Autodesk har været hurtige til at se potentialet i mobil databearbejdning, hvor man fører design- og konstruktionsarbejdet ud i marken eller på produktionsgulvet, og derfor forventer øverste chef for Autodesk Manufacturing Robert ”Buzz” Kross at se flere og flere applikationer bevæge sig i den retning. iPad, som mange i begyndelsen ”bare” så som en lækkert designet filmafspiller, har i USA oplevet en kolossal udbredelse i industrien. Derfor er den netop opdaterede AutoCAD WS til iPad en åben invitation til at tage DWG-data med i lommen og redigere 2D- og 3D-modeller, mens man står i eksempelvis produktionshallen.

AutoCAD WS til iPad kan desuden uploade AutoCAD-tegninger, som man modtager via e-mail, til virksomhedens centrale server, og det gør pludselig tegnearbejdet mobilt på en hidtil uset måde. Programmet er på lidt over et år downloadet af mere end en halv million brugere, heraf langt de fleste i USA, hvor iPad har været på markedet i længst tid. En lignende succes har programmet Sketchbook oplevet, hvor man i et godt nok simpelt brugerinterface kan lave særdeles detaljerede tegninger på iPhone, iPod og iPad. To millioner gange er det program blevet downloadet indtil videre, og det vidner ifølge Robert Kross om behovet for at kunne arbejde med den indledende designfase uden nødvendigvis at skulle sidde foran pc’en.

- Alting bevæger sig lige nu i retning af mere og mere mobilitet. Kreativitet og innovation sker altså bare ikke nødvendigvis, når man sidder på kontoret, og derfor vil vi gerne gå foran med applikationer, der flytter rammerne for, hvor og hvornår man kan designe og konstruere. Det kalder vi for infinite computing, og det forventer vi, vil spille en stor rolle fremover, lød det fra Robert ”Buzz” Kross på main stage.

Et af kritikpunkterne ved AutoCAD WS har i øvrigt været, at man skulle være på nettet for at kunne bruge programmet, men en opdatering, der er frigivet efter Autodesk University, skulle angiveligt råde bod på dette.
Autodesk Labs, der er en form for virtuel tekniker-legeplads, hvor man kan teste nye, endnu ikke kommercialiserede programmer, har også ført til projektet Photofly. Photofly kan automatisk konvertere helt almindelige digitalbilleder af et objekt eller en bygning og lave dem om til en 3D ”fotoscene”. For at udnytte behovet for computerkraft mest muligt i denne proces, kan man uploade billedet til projektets serverfarm eller data cloud via Photofly på ens Windows-maskine. Photofly returnerer fotoscenen, som kan gemmes i DWG- eller FBX-filformatet, og den form for 3D-udtræk af et 2D-objekt har hidtil kun været muligt med meget dyre laserscannere og har krævet stor computerkraft.

- Selvom vi endnu ikke ser de helt store virksomheder lægge deres data ud til cloud computing på kort sigt, tror vi på, at det kan være en genvej for små og mellemstore virksomheder til noget af den computerkraft, der i takt med behovet for 3D-modeller og 3D-visualisering udgør en større og større post i budgettet, sagde øverste chef for Autodesk, CEO Carl Bass på et pressemøde i forbindelse med Autodesk University.

En gratis version af Photofly kan frem til august 2011 downloades via Autodesk Labs.
Et af de mest interessante indlæg på Autodesk University kom fra San Francisco-baserede TechShop, der via et medlemsbaseret koncept giver især unge og studerende adgang til værktøjer og maskiner samt undervisning i en lang række af Autodesks 3D-programmer til digital prototyping. Det har i San Francisco skabt et unikt miljø, hvor skabertrangen næsten ingen ende vil tage. Programmerne, som TechShop underviser i, omfatter AutoCAD, Autodesk Inventor Professional, Autodesk Inventor Fusion Technology Preview, Autodesk Inventor Publisher, Autodesk Alias Design, Autodesk Showcase, Autodesk SketchBook Pro og Autodesk Mudbox. TechShops maskinpark omfatter fræsemaskiner, pladejerns-cuttere, svejseapparater, drejebænke, save og stort set alle andre former for maskinbearbejdende værktøjer, man kan tænke sig. Der er foreløbigt seks ”værksteder” i USA, hvoraf flere drives som franchise-enheder, og mange flere er under etablering - ifølge grundlægger Jim Newton formentlig også i udlandet i løbet af de næste par år. Værkstederne uddanner hvert år et væld af unge mennesker i brugen af de forskellige designværktøjer og digital prototyping, og idéen er så sympatisk og udviklende for de unge, der kommer der, at man næsten kun kan håbe på en snarlig etablering herhjemme.

Mens horderne af enarmede tyveknægte så ud til at trodse enhver finanskrise i USA, var der ifølge Autodesks tekniske evangelist og kult-blogger Rob Cohee al mulig grund til at se nærmere på Factory Design Suite, der integrerer 2D layouttegninger med 3D-modeller af fabrikkens udstyr, så man kan skabe en digital model af hele fabrikken.

- Factory Design Suite er et af de første bud på en integreret 3D digital prototyping-platform, der også imødekommer bygningsejeren eller fabrikschefens behov for at udnytte bygningen optimalt. På den måde kan man analysere workflowet omkring de forskellige maskiner eller robotter, simulere materialernes bevægelse gennem fabrikshallen eller droppe 3D-objekter af eksempelvis en ny robot direkte ned i 2D-plantegningen. Det giver et hidtil uset overblik over mulighederne med bygningen og er med til at udnytte arealerne maksimalt, fortalte Rob Cohee.

Det bliver ofte sagt om Las Vegas, at det er en sært fascinerende oplevelse at være der, og parolen ”what happens in Vegas, stays in Vegas” passer formentlig rigtig godt på mange af de ting, byen byder på. Men for den danske delegation på Autodesk University i år er der vist ingen tvivl om, at kufferten er fyldt med ny inspiration til arbejdet.

NTI A/S
Lejrvej 15
3500 Værløse
Furesø Kommune
Danmark
CVR nummer: DK12252528
P nummer: 1009002266

Send til en kollega

0.046