23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Nye grønne krav til byggematerialer

Den nærmeste fremtid byder på nye krav til materialeproducenter fra bygherrer, arkitekter og rådgivende ingeniører, som fra 2013 vil forlange dokumentation af produkternes bæredygtighed.

De nye krav kommer på baggrund af Byggevareregulativet, som EU kommissionen for nylig har godkendt og som træder i kraft i 2013. Byggevareregulativet stiller krav om deklaration af bæredygtighed for den enkelte byggevare og hertil kommer kravet om bæredygtighedscertificering fx i henhold til certificeringsordningen DGNB, i flere byggerier.

Det forventes, at krav om bæredygtighed udmønter sig i, at der skal foreligge miljøvaredeklarationer for byggevarer som en del af kravene til CE-mærkningen.

”En miljøvaredeklaration (MVD) – eller EPD, som er den engelske betegnelse og står for Environmental Product Declaration, giver verificerbare og præcise miljøinformationer om et produkt og dets anvendelse” forklarer Thomas Juul Andersen, teamleder i Byggeri og Anlæg på Teknologisk Institut.

Der findes allerede nu standarder for, hvordan miljøvaredeklarationer skal udarbejdes og flere byggevare-producenter er klar med deres miljøvaredeklarationer, som kan downloades fra producenternes hjemme¬sider.

”En ting er, at det formentlig bliver et krav at udarbejde miljøvaredeklarationer i fremtiden. En anden ting er, at byggevareproducenter, som allerede nu får udarbejdet deres miljøvaredeklarationer, uden tvivl vil blive opfattet som ansvarlige og seriøse i forhold til den stigende fokus, der er på bæredygtig udvikling” siger Thomas Juul Andersen og understreger, at miljøvaredeklarationer kan bruges som et stærkt profilerings¬mæssigt værktøj over for både kunder og samarbejdspartnere.

Miljøvaredeklarationer er ikke bare miljøvaredeklarationerDer er flere niveauer for udarbejdelse af miljøvaredeklarationer, producenten skal tage stilling til. Som minimum skal de dække ”vugge-til-port”, dvs. indeholde data om råmaterialer og andet, der går forud for produktets tilblivelse hos producenten til produktet er klar til at forlade producentens egen port. Men det er også muligt at lave miljøvaredeklarationer for hele produktets livscyklus ”vugge-til-grav”, hvilket så også inkluderer implementering, driftsfase, nedrivning og bortskaffelse af produktet.

Det er standarden, ISO 14025, der danner basis for en miljøvaredeklaration. Standarden har eksisteret i flere år og i den er det blandt andet beskrevet, at produktet skal følge en produktkategori (PCR: product category rules). For at forenkle processen for producenterne med udfærdigelse af PCR, er standarden EN 15804 udarbejdet. Den opstiller fælles regler for produktkategorien byggevarer, så det er muligt at udarbejde en miljøvare¬deklaration direkte efter den.

Der er altså intet direkte krav for enkeltvirksomheder uden et branchesamarbejde, om at der først skal laves en nærmere udspecificeret produktkategori for producentens branche. Dog er der stor fornuft i, at der på brancheniveau bliver udarbejdet udspecificerede PCR, for at sikre, at miljøvaredeklarationerne bliver sammen-lignelige.

Byggeri og Anlæg på Teknologisk Institut har anskaffet et beregningssoftware kaldet GaBi. Med dette software kan miljøpåvirkningen fra ethvert byggeprodukt beregnes på baggrund af virksomhedens egne data samt softwarets omfattende og konstant opdaterede database. Der kan modelleres miljø¬konsekvenser fra vugge til port, fra vugge til byggepladsen eller fra vugge til grav, alt efter hvilken detaljerings¬grad virksomheden har behov for.

Vil du vide mere? Kontakt Thomas Juul Anders, tja@teknologisk.dk tlf.: 7220 2157

Teknologisk Institut - Byggeri og Anlæg
Gregersensvej 4
2630 Taastrup
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK56976116
P nummer: 1003119709

Kontaktperson

CVL
Christine Vodsgaard Larsen
Faglig leder
+45 72 20 21 49 chla@teknologisk.dk

Send til en kollega

0.062