23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Nej tak til produktionsstop

Hvad gør man, når store dele af et beskadiget ledningssystem er placeret under et produktionsapparat, som ikke må stå stille? Hos egetæpper a/s var løsningen at sende Aarsleff Rørtekniks medarbejdere på weekendarbejde.

egetæpper a/s, som blev grundlagt af Mads Eg Damgaard i 1938, er en af Europas største producenter af tæppebelægninger. Virksomheden, som har hovedkontor i Herning, er i dag førende inden for udvikling, produktion og international markedsføring af tæpper, løse tæpper og tæppefliser. I Danmark finder produktionen sted på fabrikker i Herning, Gram og Vejle.

I forbindelse med et vedligeholdelseseftersyn af ledningssystemet på fabrikken i Vejle i 2010 viste det sig, at der var et stort behov for fornyelse af ledningssystemet. Ud fra princippet om at forebygge frem for at helbrede besluttede egetæpper a/s at foretage et lignende vedligeholdelseseftersyn på den ca. 50.000 km2 store fabrik i Herning i efteråret 2010. I den forbindelse fik Aarsleff Rørteknik til opgave at gennemføre både den indledende tv-inspektion og den efterfølgende fornyelse af det samlede ledningssystem, som primært bestod af PVC- og betonledninger. Ledningssystemet transporterer sanitært spildevand, regnvand og procesvand. Opgravning af de beskadigede ledninger var ikke en mulighed, da mange af ledningerne er svært tilgængelige, og flere af dem ligger direkte under maskiner, som er vitale for produktionen hos egetæpper a/s.

Tv-inspektionen af i alt 2,1 km ledninger viste, at 87 % af ledningssystemet burde renoveres inden for 3 år. En stor del af systemet, ca. 50 %, var i en meget dårlig stand. Der var især problemer med overfladeskader og aflejringer. En af de væsentligste årsager til disse problemer var det faktum, at en del af ledningssystemet periodisk håndterer mindre mængder procesvand ved høje temperaturer. Siden tv-inspektionen blev gennemført, har egetæpper a/s installeret kølere, så vandet i dag er ca. 50 grader varmt. Dette er stadig en forholdsvis høj temperatur, og derfor brugte vores laboratorium en del tid på at finde frem til den helt rigtige kemiske sammensætning af de strømpeforinger, som vi skulle anvende.

En detaljeret fornyelsesplan
I tæt samarbejde med egetæpper a/s udarbejdede vi med udgangspunkt i tv-inspektionen en detaljeret fornyelsesplan, som identificerede mangler og indsatsområder samt angav prioriteringer i forhold til de konkrete udfordringer egetæpper a/s stod over for. I alt skal vi forny ledninger i 11 forskellige dimensioner – fra Ø100 mm til Ø700 mm – ved hjælp af Aarsleff Strømpeforing.

For egetæpper a/s var det meget vigtigt at gennemføre fornyelsesprojektet uden produktionsstop. Derfor besluttede vi blandt andet, at arbejdet skulle gennemføres i weekender, hvor produktionen alligevel ligger stille. En weekend i efteråret 2011 fornyede et team på 9 medarbejdere fra Aarsleff Rørteknik hele 16 ledningstræk, hvoraf det længste var 211 m i to dimensioner, hvilket betød, at vi måtte sy to strømpeforinger sammen. Forud for denne hektiske weekend gik en uge med omfattende forberedelser. Vi skulle eksempelvis konstruere et særligt udluftningssystem til den damp, vi bruger til hærdning af Aarsleff Strømpeforing. Med en indsats og en idé, som næsten ville være Storm P. værdig, lykkedes det os at føre rørene fra vores udluftningssystem ud gennem ovenlys i produktionshallerne på trods af en højde på op til 12 m.

Den første weekend fornyede vi ledninger til sanitært spildevand og proces i dimensioner op til Ø300. Næste skridt er vi i øjeblikket ved at planlægge i samarbejde med egetæpper. Vi forventer at gennemføre de næste fornyelser med Aarsleff Strømpeforing i løbet af foråret 2012.

Per Aarsleff A/S
Hovedkontor
Hasselager Allé 5
8260 Viby J
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK37542784
P nummer: 1021258152

Send til en kollega

0.063