23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Vild natur sår inspirationsfrø til grønnere anvendelse af overfladerne i bymiljøet

Øget fokus på effektiv håndtering af bl.a. regnvand, varme og CO2 i byerne gør det nødvendigt at gentænke designet af bymiljøets overflader.

Byggros har derfor udviklet en række løsninger, som udnytter den vilde naturs potentialer til at skabe grønne tage, veje og pladser, der f.eks. kan absorbere CO2, aflede regnvand lokalt og optage overskudsvarme fra omgivelserne. Løsningerne kan bl.a. opleves på årets Building Green-messe d. 29.-30. oktober i København.

Med udsigt til flere jævnlige skybrudshændelser i fremtiden, øget varmeudvikling og forurening fra bl.a. CO2 bliver det i stigende grad nødvendigt at gentænke designet af byens overflader, så vi undgår overbelastede kloaksystemer og dårlige bymiljøer.
En af mulighederne er at bruge den vilde naturs potentialer til at skabe grønnere byer og byrum, forklarer teknisk konsulent Louise Hansen fra Byggros, som på årets Building Green-messe d. 29.-30. oktober i Forum i København medbringer en række løsninger, der bl.a. bygger på naturlige planter og jordlag.

Den vilde naturs bymæssige potentiale
- Både klima- og miljømæssigt giver det rigtig god mening at udnytte den evne, som naturlige plantemiljøer og jordbunde har til at absorbere vand, varme og CO2. Vi arbejder bl.a. med løsninger til grønne tage, som via deres specialdesignede opbygninger sikrer, at selv meget store mængder regnvand f.eks. i tilfælde af skybrud kan forsinkes, fortæller Louise Hansen.

Byggros har bl.a. udviklet DIADEM-serien til opbygning af grønne tage, hvor tykkelsen kan varieres alt efter tagets type, og hvordan det grønne areal skal anvendes. Samtidig udformes opbygningen, så den giver maksimal vandtilbageholdelse og fordampning på det grønne areal, der f.eks. kan beplantes med sedum-arter, stauder eller græssorter.

Maksimering af biodiversitet
En anden løsning til at skabe grønnere byrum, som Byggros udstiller på Building Green, er biotoperne Urban Green, der er udviklet i et samarbejde mellem GXN, Nissen Consult og Gartneriet 3Kanten. Biotoperne bidrager til større biodiversitet og flere oplevelseskvaliteter i byrummet foruden at skabe de rette betingelser for lokal afledning af regnvand, forhindring af overophedning og reduktion af CO2.

- Idéen med Urban Green er at gå skridtet videre end almindelige grønne tagløsninger i forhold til at øge naturens fingeraftryk i byrummet. De syv forskellige biotoper er hver især sammensat til at maksimere antallet af sommerfugle-, insekt- og fuglearter inden for et område. Biotopernes udvikling kan i et vist omfang forudsiges, så man kan f.eks. bruge dem i sin langsigtede planlægning af byrummet, forklarer Louise Hansen.

Afledning af regnvand også via stenoverflader
Byggros præsenterer derudover Building Green-deltagerne for den permeable belægning Permastone, som er udviklet for at skabe effektiv regnvandsafledning på bymæssige arealer, hvor en hård stenbelægning er at foretrække frem for de blødere beplantede løsninger, f.eks. på p-pladser, gågader eller cykelstier.

- Ofte oplever arkitekterne, at lokal afledning af regnvand kræver indskrænkninger af gadeniveauets hårde overflader, fordi asfalt, fliser og brosten ikke er i stand til at opsuge tilstrækkeligt med regnvand. Permastone kombinerer imidlertid en særlig vandgennemtrængelig stenoverflade med en opbygning over et regnvandsmagasin, så man får infiltrationsevnen fra en jordbund sammen med styrken fra en asfaltbelægning, der f.eks. sagtens kan bære tung kørende trafik, påpeger Louise Hansen og tilføjer:

- I kraft af sin høje porøsitet sparer Permastone kloaksystemet for betydelige mængder regnvand, men samtidig forhindrer belægningen akvaplaning, hvilket øger trafiksikkerheden.

Byggros A/S
Østbirkvej 2
5240 Odense NV
Odense Kommune
Danmark
CVR nummer: DK27556183
P nummer: 1001467041

Kontaktperson

LH
Lone Hansen
Marketingchef
+45 63112416 lha@byggros.com

Send til en kollega

0.063