23948sdkhjf

Dagslys er på mode og det samme er glasskillevægge

| Medlemsnyhed | Indrykket af tesa A/S

Med glasskillevægge i et kontorlandskab skrues der op for dagslyset, overblikket samt oplevelsen af pulserende kontorliv og fællesskab. Men det betaler sig at gå op i detaljerne og især i samlingen.

Glas eller gips? Det spørgsmål stilles og besvares hver gang en arkitekt eller bygningskonstruktør skal tegne indmaden til et kontorlandskab.
Svaret afhænger af brugsrelaterede faktorer og menneskelige præferencer, og faktum er, at glasskillevæggene vinder hastigt frem på bekostning af de traditionelle gipsvægge.
To gange på energiregnskabet
- Med glasskillevægge kan man åbne en bygning således at dens aktivitet og menneskelig energi spredes og opleves, siger arkitekt Nikolaj Ernst fra det danske arkitektfirma Ernst+Kindt-Larsen.
- Dagslyset kan lukkes længere ind i bygningen, hvilket har en positiv effekt på både det menneskelige energiniveau og på det energiregnskab alle bygherre skal aflevere og efterleve.
Selv brandmyndighederne er faktisk ifølge Nikolaj Ernst glade for glasskillevægge til trods for, at de ikke normalt er så brandhæmmende som gips. Et rum med meget glas giver nemlig overblik og hurtige varsling hvis noget er galt.
- Det eneste der kan komme til at lide bag glasskillevægge er privatlivet, men, det er der råd for og selv advokatkontorer er begyndt at efterspørge glasskillevægge, siger Nikolaj Ernst.
Ernst+Kindt-Larsen har i en række indretnings- og ombygningsopgaver anvendt glasskillevægge. Senest har man anvendt blandt andet glasskillevægge til at åbne og modernisere biotekvirksomheden Symphogens kontor- og laboratoriebygning tegnet af Henning Larsen i 1998.
- Symphogen ønskede især at optimere vidensdelingen og de interne relationer. Udgangspunktet var en meget lukket og labyrintagtig bygning, og det var oplagt at skifte en masse gips og beton ud med glas samt skabe et mere åbent miljø, hvor medarbejderne bliver ”tvunget” til at møde hinanden i løbet af dagen.
- Vi ændrede grundplanen, hvor det gav mening og anvendte glasskillevæggene mellem kontorer, mødelokaler og ganarealer.
Glasset og de åbne rum er trukket helt ud til receptionsområdet, og når man som gæst eller medarbejder ankommer til Symphogen træder man nu direkte ind i virksomhedens aktivitet og ikke bare ind i et lukket og aktivitetstomt rum som mange traditionelle receptioner er.
Gå op i samlingen
Som det gælder for alt god arkitektur, skal der kæles for detaljerne i samme grad som for de overordnede linjer, og når det drejer sig om glasskillevægge er der ifølge Nikolaj Ernst et par detaljer, der bør overvejes og specificeres nøje.
Glasset fås i mange forskellige kvaliteter og varianter optimeret til forskellige specifikke formål. Markedet vokser og der kommer hele tiden nye optimerede løsninger og systemer.
Dernæst er der selve samlingen af de enkelte glasfag, og her mener Ernst+Kindt-Larsen, at man begår en fejl, hvis man blot overlader det til håndværkeren at bestemme.
- Der findes mange produkter og løsninger, der kan samle to glasfag, men slutresultatet er rent visuelt langt fra lige godt ligesom kvaliteten og den visuelle holdbarhed også varierer meget, siger Nikolaj Ernst.
- Nogle lidt for tykke eller sjuskede silikonefuger kan ødelægge det elegante i en glasskillevæg, og vi mener det er vigtigt at bedømme og specificere glasløsningen helt ned til den mindste samling.
- Vi anvender helst en tynd tapeløsningen, da det gir det bedste resultat – både synligt og holdbarhedsmæssigt.
- I Symphogen-ombygningen testede vi en sort og en klar version af tesas ACX plus tape. Tømreren ønskede at anvende den sorte tape, da den for ham var lettest at arbejde med, men efter nogle grundige visuelle test af de to løsninger, kom vi frem til at den klare virkede bedst i det miljø, vi havde opbygget.
- Den sorte løsning var meget synlig, og havde vi anvendt sorte kantprofiler i vores løsning ville vi sandsynligvis have valgt den sorte tape, siger Nikolaj Ernst og understreger dermed at samlingen er et element der spiller ind på helhedsindtrykket.


Kommentarer

Carl Axel Lorentzen
Se Glasindustriens publikation: "Fuldglasvægge" med dimensioneringsforudsætninger og sikkerhedskrav på www.glasindustrien.org
med venlig hilsen
Carl Axel Lorentzen Rådg. ing. Glasfakta www.glasfakta.dk

Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
tesa A/S

Engholm Parkvej 8
3450 Allerød
Danmark
tesa A/S

Kataloger m.v.

Send til en kollega

0.125