23948sdkhjf
Del siden
Annonce

VIGTIGT - brug ikke handsker ved roterende maskiner

Vi oplever desværre, at der er mange arbejdsulykker ved brug af handsker i forbindelse med arbejdet ved roterende maskiner. Det drejer sig især om drejebænke og søjleboremaskiner.

Her gik det galt
Her er et par eksempler fra unavngivne virksomheder, hvor det gik galt.

Virksomhed 1:
Arbejdet foregår ved en drejebænk. Medarbejderen er i gang med at rette en stålaksel og vil efterfølgende pudse den ren med et stykke smergellærred. Medarbejderen har sat akslen op i drejebænken, og mens akslen roterer, trækker han et stykke smergellærred frem og tilbage over akslen for at pudse den. Pludselig kommer medarbejderen i kontakt med den roterende aksel, og begge hans arme bliver trukket rundt om akslen. Heldigvis lykkedes det medarbejderen selv at sparke ud med det ene ben og ramme stop-stangen, så han kunne slippe fri og få hjælp.

Det vides ikke med sikkerhed, om det var smergellærredet, der først fik fat i akslen og trak handsker og den tilskadekomne med, eller det var en handske, som blev grebet af akslen først. Men en ting er sikkert, ulykken blev værre af at medarbejderen brugte arbejdshandsker. Medarbejderen her brækkede blandt andet nogle fingre og var sygemeldt i lang tid.

Virksomhed 2:
Arbejdet foregår ved en søjleboremaskine. Medarbejderen anvender arbejdshandsker og vil fjerne en borespån med fingrene. Ofte tænker medarbejderne, at det kan de da sagtens lige gøre, når de har handsker på - men netop pga. handskerne sker ulykkerne ofte, fordi spånerne får fat i handsken. Det sker desværre også her, og da spånerne er skarpe som barberblade, samtidig med at de roterer rundt, går det ofte meget galt. I dette tilfælde resulterede det i 2 afrevne fingre.

I en lignende ulykke var medarbejderen så heldig, at det "kun" betød nogle snitsår, og at lillefingeren blev rykket af led.

Reducer antallet af ulykker og påbud
Arbejdstilsynet er meget opmærksom på, om medarbejderne har brugt handsker ved ovennævnte type ulykker. De vurderer nemlig også, at der er en betydelig fare forbundet med at benytte handsker, når man anvender roterende maskiner netop pga. stor risiko for, at en handske får kontakt med et roterende emne med tilskadekomst til følge. Derfor fører sådanne sager til påbud fra Arbejdstilsynet.

Vores budskab til alle virksomheder, hvor I anvender roterende maskiner, er: Sørg for, at medarbejderne IKKE bruger handsker, når de arbejder ved disse maskiner. Sørg også for at anvende de rette hjælpeværktøjer, der findes til den konkrete type arbejdsopgave.

I reducerer dermed risikoen for ulykker og ulykkelige situationer for de tilskadekomne medarbejdere. Samtidig mindskes risikoen for påbud og bøder fra Arbejdstilsynet betydeligt - og i sidste ende sparer det virksomheden for en masse penge.

Hent informationen som pdf her.


Kontakt Avidenz
Har du spørgsmål eller brug for hjælp, er du naturligvis velkommen til at kontakte os på tlf.: 66 17 34 55 eller mail info@avidenz.dk.

Avidenz A/S
Magnoliavej 6
5250 Odense SV
Odense Kommune
Danmark
CVR nummer: DK28124341
P nummer: 1010835425

Kontaktperson

KML
Kristina Munch Larsen
Kommunikations- og marketingmedarbejder
kml@avidenz.dk

Send til en kollega

0.047