23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Uklogt at fjerne håndværksdelen i Boligjobordningen

Regeringen lægger op til et finanslovsforslag, hvor boligjobordningen målrettes serviceydelser og hvor skatterabatten på håndværksarbejde fjernes. ”Det er simpelthen uklogt, og den udsigt er vi meget kede af” udtaler Palle Thomsen, Danske Byggecentre

Hjælper ikke Udkantsdanmark
Det kan godt være, at der er gang i hjulene i byggeriet i København, men i Udkantsdanmark er håndværkerfradraget med til at hjælpe de mindre håndværksmestre. Et håndværkerfradrag betyder, at de mindre håndværksvirksomheder der arbejder lokalt i yderområderne, har noget at lave. Derfor synes det mærkeligt, at regeringen helt vil sløjfe håndværkerfradraget, eftersom regeringen ved flere lejligheder har snakket om at sparke væksten i gang i Udkantsdanmark.

Giver mindre stabilitet
”De evindelige ændringer i håndværkerfradraget, de forskellige politiske udmeldinger og de destruktive stop and go tiltag er ødelæggende for en hel branche. Regeringen bruger et værktøj, som løser strukturelle problemer til at regulere konjunkturerne. Det giver ingen mening.” udtaler Palle Thomsen.

Ændringer i håndværkerfradraget, fra en bred ordning til et mere grønt fokus i 2015 og nu til at sløjfe den helt, giver dårlig stabilitet i byggebranchen. Forbrugerne får selvfølgelig lavet deres projekter, mens de kan få et fradrag, så nu spår vi, at forbrugerne skal nå at lave deres grønne renovationsprojekter færdig, inden fradraget fjernes helt. Dette vil give meget arbejde til håndværkere det næste korte stykke tid, og derefter kan der ikke undgås en periode med mindre arbejde, hvilket ikke er godt for hverken privatøkonomien, samfundsøkonomien eller håndværksvirksomhederne.

Mere sort arbejde i vente
Flere analyser har peget på håndværkerfradraget som et vigtigt værktøj i kampen mod sort arbejde. Hvis vi kigger på perioden, hvor vi havde det brede håndværksfradrag i Danmark faldt det sorte håndværkerarbejde som andel af det samlede sorte arbejde fra kr. 19,1 milliarder i 2010 til kr. 7,9 milliarder i 2014 ifølge Rockwool Fonden. ”Håndværksfradraget har været vigtig i kampen mod sort arbejde, så regeringens tiltag vil selvfølgelig være et tilbageslag” udtaler Palle Thomsen, Brancheforeningen Danske Byggecentre.

Kig nu mod Sverige
”Det er ikke nogen hemmelighed, at vi ønsker et bredt og permanent håndværkerfradrag i Danmark, og som vi har pointeret før, synes vi det er mærkeligt, regeringen ikke vil kigge mod Sverige og lære af deres erfaringer” udtaler Palle Thomsen.

I Sverige har de formået at nedbringe sort arbejde med 13 %, de har mindsket gør-det-selv arbejde med yderligere 13 % og de skaber 15 % ekstra aktivitet i samfundsøkonomien med deres pendant til det danske håndværksfradrag. I den svenske ordning er der adgang til tilskud til en mere bred vifte af håndværksarbejde i forhold til den danske, og der kan modtages et samlet tilskud på op til 50.000 svenske kroner (svarende til ca. 45.000 danske kroner) i løbet af et indkomstår. Derudover er den gjort permanent.

Yderligere information:
Adm. direktør Palle Thomsen, Danske Byggecentre, tlf. 45 80 78 77, pt@bdb.dk

Danske Byggecentre
Egebækvej 98
2850 Nærum
Rudersdal Kommune
Danmark
CVR nummer: DK84870714
P nummer: 1002705928

Send til en kollega

0.111