23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Systemair er klar til de nye Ecodesign-energikrav

Fra årsskiftet trådte de nye Ecodesign-energikrav til ventilationsaggregater og ventilatorer i kraft.

De indføres af EU for at fjerne de mindst energieffektive produkter fra markedet, og er således et vigtigt led i den plan som skal gøre det muligt at nå 2020-klimamålene. For at sætte tingene i perspektiv skal det tilføjes, at det Danske Bygningsreglement typisk stiller højere eller samme krav, men Systemair hilser alligevel de nye krav velkommen.

- Energieffektiviteten og driftsøkonomien skal yderligere i fokus, hvis vi vil reducere bygningernes samlede energiforbrug i fremtiden. Udviklingen mod grønnere løsninger er nødvendig, fordi ventilation optager en forholdsvis stor del af den samlede energiramme, siger Ulf Bang, Produktchef for aggregater hos Systemair.

Ecodesign-kravene skærpes over flere omgange
Ecodesign-kravene til ventilationsaggregater skærpes over flere omgange. Første niveau er gældende fra 1.jan. 2016. Andet niveau er gældende fra 1. jan 2018. Tredje niveau er gældende fra 1. jan. 2020. Der foreskrives krav til fx varmegenvindingseffektivitet, ventilatoreffektivitet, SFP interne værdier og styring af aggregatet, som alle skal overholdes. Kravene til varmegenvinding er eksempelvis minimum 67% i 2016 og minimum 73% i 2018. Desuden stilles der yderligere krav til hvilke produktdata, Systemair som producent skal oplyse.

Ecodesign-kravene – også kaldet ErP – til ventilatorer blev allerede skærpet første gang i 2011. Seneste stramning var d. 1. januar i år, mens næste stramning kommer d. 1. januar 2017.

Løbende tilpasning
Systemair har løbende tilpasset produktudvalget, så de ventilatorer, der ikke opfylder ecodesign-kravene, er fjernet. De er erstattet af nye EC-ventilatorer med sileo-ventilatorhjul (lavere tryktab). Systemairs modulopbyggede aggregater er individuelt tilpasset det enkelte projekt og kan konfigureres på mange måder, men der er rig mulighed for at designe dem på en energieffektiv måde, så alle kravene er opfyldt.

- I Danmark er er vi underlagt det Danske Bygningsreglement, og dermed får Ecodesign heller ikke så dramatisk betydning. Faktisk er den største ændring for kunderne, at vi har tilføjet en ekstra lovpligtig side til aggregatets tekniske dokumentation, som fortæller om kravene til ecodesign er opfyldt – både for 2016 og 2018.

- For os betyder det en mere gennemsigtig konkurrencesituation i Europa, og derfor hilser vi de nye krav velkommen. Nu skal vi til at fortælle vores kunder, hvad de nye regler betyder, og hvad de skal være særligt opmærksomme på. Det arbejde er vi så småt i gang med. For eksempel er det entreprenørens ansvar at sørge for, at Ecodesign er opfyldt, hvis der efterfølgende monteres automatik på et af vores aggregater.

Informationskampagne skudt i gang
- Efter nytår er vores sælgere begyndt at informere om Ecodesign, og kunderne kan selvfølgelig ringe, hvis de er i tvivl om noget. For at gøre det så nemt som mulig, har vi udarbejdet forskelligt informationsmateriale om Ecodesign til de kunder, som gerne vil vide lidt mere om, hvad det hele går ud på, slutter Ulf Bang.

Systemair A/S
Ved Milepælen 7
8361 Hasselager
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK82378014
P nummer: 1003206416

Send til en kollega

0.047