23948sdkhjf

Odder Kommune sparer på energien

| Medlemsnyhed | Indrykket af Bravida Danmark A/S

Med udgangspunkt i en succesrig energioptimeringsopgave for Odder Kommune kan Bravida nu tilbyde en effektiv løsning til energitjek af kommunale ejendomme.

I Bravida Danmarks Region Nord har man sat ekstra fokus på energioptimering. Det har allerede resulteret i flere spændende opgaver. Bravida har eksempelvis vundet et stort rådgiverudbud for Odder Kommune på et omfattende energitjek af ca. 50 kommunale ejendomme. For Odder Kommune betød samarbejdet med Bravida, at der blev identificeret et besparelsespotentiale på 600.000 kr. alene i 2016.

”Vi har flere fordele frem for de traditionelle rådgivere på energimarkedet, når vi byder på den slags opgaver. Ikke mindst har vi den udførende ekspertise i huset, og vi kan dermed levere meget præcise priser med udgangspunkt i konkrete erfaringer. Som noget nyt tilbyder vi et totalt energitjek, som ud over alle de tekniske installationer også omfatter klimaskærmen,” siger energikonsulent i Bravida Lene Messell, der har gennemført det store energitjek hos Odder Kommune.

Energibank
Odder Kommune ønskede en analyse af kommunale ejendomme som svømmehal, rådhus, skoler og andre institutioner for at finde energibesparelsesprojekter med tilbagebetalingstider på under ti år. Analysen skulle afdække, hvordan pengene i kommunens energibank til finansiering af energibesparende projekter kunne benyttes mest effektivt. For at få alle besparelser med blev det undervejs besluttet, at det også var hensigtsmæssigt at skele til ejendommenes vedligeholdelsestilstand og øvrige planer for ombygninger.

”Vores analyse omfatter – ud over egne beregninger – vurdering af eksisterende materialer ud fra fx energimærker samt samtaler med de daglige brugere af ejendommene. Resultaterne er afleveret i en rapport med anbefalinger til rentable besparelsestiltag. De enkelte tiltag er indsat i et værktøj i form af et regneark, som kommunens medarbejdere selv kan arbejde videre med og bl.a. konsekvensberegne eventuelle ændringer og forudsætninger,” siger Lene Messell.

Fast kontaktperson hos Bravida
Hos Odder Kommune er der stor tilfredshed med den nye samarbejdspartner.

”Vi lagde stor vægt på at finde en leverandør, der kan fungere som samarbejdspartner med Odder Kommune i arbejdet med energioptimering. Vi er en relativt lille kommune, og har ikke kapacitet til at have et større internt setup til at løse disse opgaver. Lene Messell er vores faste kontaktperson hos Bravida. Hun har gennemgået og kender alle vores ejendomme, og hende arbejde vi nu tæt sammen med. Det er en stor fordel,” siger Kristina Andersen, som er bygningskonstruktør i kommunen Teknik- og Miljøafdeling.

Kommunen har efterfølgende udarbejdet en prioriteringsliste for 2015 og 2016, der omfatter energioptimeringstiltag i 17 institutioner med tilbagebetalingstider på mellem to og otte år. Den forventede besparelse i 2016 er beregnet til over 600.000 kr.

Her er der typisk penge at spare:
Belysning – skift til LED belysning, ca 50% besparelse
Ventilation – udskiftning af ventilatorer, typiske tilbagebetalingstider på 1,5 til 5 år
Varmestyring – etablering af CTS eller øvrig automatik – vurdering af eksisterende automatik, typisk besparelse er 10%
Vandbesparelse – til håndfri armaturer og 1 skyls toiletter.

Læs mere her

Billedtekst
Øverst: Odder Kommunes svømmehal er en af de 50 kommunale ejendomme, der fik et energitjek.

Medlemsnyhed

Indrykket af
Bravida Danmark A/S

Park Allé 373
2605 Brøndby
Danmark
Bravida Danmark A/S

Send til en kollega

0.11