Genbehandling af facader
Hvis underlaget er rent, fast og bæredygtigt samt - selvfølgelig - tørt og smittefrit, er genbehandling af facaden som udgangspunkt uproblematisk.
Vi går langsomt den udvendige sæson i møde. Den lune vinter kan have forårsaget både synlig og usynlig algevækst på de emner, vi skal til at male. Vi har derfor allieret os med John Jensen, der er tidligere teknisk konsulent, og som ekspert har stor viden og erfaring med facadearbejde. Han opsummerer her de faktorer, der er vigtigt, man er opmærksom på, inden arbejdet begynder.
Stort set alle facademalinger bliver smittende med årene, når de bliver påvirket af sollyset. Dette gælder i særdeleshed olieemulsionsmalinger og ikke-filmdannende facadeprodukter, herunder såkaldte selvrensende facadeprodukter.
Forinden genbehandling af eksisterende mineralske facader, er det vigtigt, at man tilstandsvurderer underlaget:
- Er det bæredygtig.
- Forekommer der opstigende fugt.
- Konstruktionsrevner.
- Er der huller i tagrender eller nedløbsrør m.m.
Derudover har følgende problematikker indflydelse på holdbarheden af den nye facadebehandling:
- Eksisterende overfladebehandlings tilstand
- Forekommer der begroning.
- Er der forvitring og afsmitning.
- Er vedhæftningen i orden m.m.
Nogle mener, at såfremt facaden - på lidt afstand - ser ren ud, så må det være fint.
Men normalt er det ikke fint nok.
En facade kan efter for eksempel bare fem år være snavset, og der kan meget vel forekomme begroninger. Tænk på vinduer, der ikke er vasket i fem år.
Man har i en del år været bevidst om begroninger på facaderne, men ikke så opmærksom på det mere eller mindre afsmittende og forvitrede lag. De begroninger man kan se, ja her er der jo syn for sagen - om de er grønlige, gullige eller rødlige alger, skal disse naturligvis behandles med et produkt mod alger. Det er straks mere problematisk hvor det ligner lidt snavs, og man tror at en let vaskning er tilstrækkelig, men det er ikke tilstrækkeligt. For gnider man på en sådan overflade, for eksempel med en våd klud, vil man ofte se, at overfladen skifter til mere eller mindre grønlig, gullig eller rødlig kulør, fordi der forekommer en eller anden form for indtørret begroning, som stadig er aktiv og derfor også skal behandles med algefjerner.
Afsmitning giver problemer
Tjek også afsmitning, for eksempel ved at gnide med en klud i kontrastfarve. Forekommer der afsmitning, er det vigtig, at få det smittende og forvitrede lag afrenset. Afrensningen kan for eksempel udføres ved højtryksspuling. Om nødvendigt med hedt vand. Der kan være behov for op til 200 bar for at opnå tilstrækkelig rent underlag.
Det viser sig desværre, at facadebehandling på smittende underlag, ofte er årsag til manglende vedhæftning, og efterfølgende afskalninger.
Og vigtigt: Udfør altid et prøvefelt inden endelig igangsætning af opgaven.
- Afrensningsprøve for bestemmelse af metode og omfang.
- Når underlaget er tørt, udføres prøvebehandling.
- Når facademalingen er hærdet, efterprøves om vedhæftning er i orden.
Ikke filmdannende facadeprodukter som Silikatmaling og Silikone-harpiks facademalinger, vil over år normalt blive mere smittende/forvitrede, end traditionelle acryl facademalinger.
Olieemulsions facademalinger er en produkttype, som forholdsvis hurtigt forvitrer og bliver smittende. Produkttypen kan vel betragtes som det dårligste valg til en sund facade.
Er facaderne tidligere behandlet med Silikat facademaling, og genbehandling ønskes udført med Silikone-harpiks facademaling, kræves også her en grundig afrensning til ren, fast, bæredygtig og smittefri flade.
Grunding med silikatgrunder
Såfremt underlaget er af en beskaffenhed som ikke kan klare tilstrækkelig bar/tryk til at opnå tilstrækkelig smittefri overflade, er der leverandører til malerfaget, som anbefaler en grunding med Silikat grunder, for at opnå en kemisk forbindelse med den eksisterende Silikatmaling, og opnå mættet underlag, forinden behandling med en fortyndet Silikone-harpiks facademaling. Følg altid leverandørens tekniske anvisning.
Såfremt man ønsker at undlade algefjerneren for eksempel på grund af miljøet, kan der evt. udføres en hedvands rensning, min 70 grader (også for enden af renselansen).
Silikone-harpiks facademalinger har de seneste 20 til 25 år, fundet stor anvendelse på de danske facader. Dette blandt andet på grund af den lange holdbarhed og bred anvendelighed, produktet er meget diffusionsåbent, vandafvisende, samt nogle med betegnelsen selvrensende.
Og husk, der kan selvfølgelig være lokale hensyn at tage, for eksempel fredede bygninger.
Billedtekst: Godt malerhåndværk koster penge - men er det billigste i det lange løb. Det gælder selvfølgelig også, når det kommer til facadebehandling. Foto Brian Rasmussen
FAKTABOKS
Gode råd og fokusområder ved genbehandling
- Besigtige og tilstandsvurdering.
- Behandling med algefjerneren (stort set altid en nødvendighed).
- Afrensning til ren, fast og bæredygtig bund, og ikke mindst smittefri.
- Kontroller altid om underlaget er tørt før igangsætning (foretag en fugtmåling).
- Klargøring. Udfyld eventult huller med egnet materiale tilpasset underlaget.
- Grunding såfremt underlaget er sugende. Ved kraftigt sugende underlag kan der være behov for grunding "vådt i vådt" for at opnå mættet flade.
- Behandling med et egnet facadeprodukt.