23948sdkhjf
Del siden
Annonce

GRØNNE KRAV til byggeriet

Der bliver talt meget om miljøkrav og grøn omstilling – også i byggeriet. Danske Malermestres Klima og Miljøudvalg deltog på en miljøkonference arrangeret af Fællesfonden.

Emnerne spredte sig fra ”Den kommunale efterspørgsel af bære­dygtigt byggeri”, ”Bæredygtighed – hvad og hvordan skal der bygges i fremtiden” til ”Bygge-og Installationsbranchens rolle i den grønne omstilling”. Konferencen, Vision 2030, arrangeret af Fællesfonden af 1961, satte i slutningen af februar fokus på bygge- og installationsbranchens rolle i omstillingen mod mere bæredygtigt og grønt byggeri. I avisen Dagens Byggeri stod der dagen efter konferencen: Hvor meget EU-lovgivning, der bliver indført, er stadig uklart, men i salen var stemningen klar. Den grønne omstilling er ikke længere noget, vi snakker om i en fjern fremtid. Den er på byggepladsen lige om lidt... Og videre: Ja, Pen­sionDanmark er så langt, at de nu også inviterer biologer med ind i byggeprocessen for at sikre biodiversiteten. Ude i kommunerne er der også kommet godt gang i klimaplanlægningen. 96 af landets 98 kommuner har tilsluttet sig Realdanias program DK2020, der giver kommunerne rådgivning og sparring til at udvikle ambitiøse klimahandlingsplaner.

Blandt deltagerne i den store konference, som blev afholdt hos 3F i Kampmannsgade i København, var Danske Malermestres Klima- og Miljøudvalg. For selvfølgelig er der også fokus på den grønne omstilling i malerfaget. Selvom det også, som Jan Pelby fra udvalget, siger det, ikke er malerfaget, der står for byggebranchens største CO2-aftryk:

-I den sammenhæng fylder malerfaget ikke alverden, og vi kommer så sent i byggeprocessen, at den store gevinst, når vi taler CO2-besparelse, ligger tidligere.

- Med der er stort fokus alle steder i byggeriet på miljø­forbedringer. Blandt andet ser du nu, hvordan afskæringer fra gipsplader, bliver samlet sammen og genanvendt. Men når det er sagt, skal malerfaget selvfølgelig også byde ind med forbedringer der, hvor vi kan. 

CO2-regnskaber i byggeriet

Michael Dalsgaard Sonne deltog også i konferencen, og han erkender, at det kom bag på ham, hvor meget kravene til CO2-ud­ledning bliver strammet i de kommende år.

- Der kommer CO2-regnskab på alt byggeri, hvor vi blandt andet skal dokumentere CO2-aftrykket fra vores produkter. Det risikerer at blive meget tungt administrativt for virksomhederne.

Selvom du finder en model, hvor du relativt nemt kan finde oplysningerne, er jeg bange for, at mange små og mellemstore virksomheder får svært ved at opfylde kravene. Min frygt kan være, at vi ender med få, store entreprenører, der har råd til at have ingeniører ansat til at opfylde de nye dokumentationskrav, siger Michael Dalsgaard Sonne. 

Store krav til dokumentation

For to år siden slog Henrik Høj i Danske Malermestre til lyd for, at malermestre blev bedre til at dele erfaringer med grønne løs­ninger. Selv havde hans medarbejdere gennem flere år vasket pensler og ruller ud med en tysk maskine – indkøbt for mere end ti år siden – og dermed sparet vand såvel som kloakkerne for store mængder maling. Men han var på jagt efter flere ideer til miljøtil­tag, som nemt lod sig indarbejde i virksomheden. Også Henrik Høj er overrasket over, hvor hurtigt den grønne omstilling slår igen­nem i byggeriet:

- Jeg havde ikke forestillet mig, at det ville gå så hurtigt, det skal jeg være ærlig og sige. Men når det er sagt, så er mange af de krav, vi bliver stillet over for i malerfaget, jo dokumentationskrav. 

- Vi bruger jo de produkter, leverandørerne har på hylden. Så der er ingen tvivl om, at det er hos leverandørerne, det store ar­bejde ligger, konstaterer Henrik Høj, der ikke mener, at der i det store billede er meget, en malervirksomhed kan gøre, som virkelig batter.

-Vi kan købe elbiler, vi kan sortere affald, eller købe miljørigtige produkter. Men i sidste ende ligger det store arbejde hos dem, vi køber vores produkter hos. Det store arbejde hos os kommer til at ligge i dokumentation. Vi skal dokumentere, at vores produkter lever op til alle de krav, bygherren stiller.

- Og det kommer til at tage meget tid. Det der med at lave din kvalitetssikring i sidste øjeblik… Det er det sket med. Det bliver virkelig meget, du skal dokumentere, forudser Henrik Høj.

Danske Malermestre vil i et kommende nummer se nærmere på de krav til CO2-regnskab og livscyklusanalyse, som træder i kraft inden for byggeriet i de kommende år.

Affaldssortering gør det ikke alene. Miljøkravene til byggeriet bliver skærpet de kommende år. Arkivfoto Søren Hytting

 

Danske Malermestre
Islands Brygge 26, 5.
2300 København S
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK61834710

Kontaktperson

Annika Ipsen
Kommunikationsansvarlig
+45 61779770 aip@malermestre.dk

Send til en kollega

0.063