23948sdkhjf
Del siden
Annonce

LCA overblik fremmer den grønne omstilling

Når arkitekter bruger LCA i de tidlige faser til at beregne CO2-udledningen af deres projekter, bliver LCA et dynamisk designværktøj, der resulterer i klimavenlige byggeprojekter.

I byggebranchen relaterer Life Cycle Assessment (LCA) til den systematiske analyse af en bygnings klimapåvirkning over en given periode. Med indgangen til 2023 bliver LCA-beregninger obligatoriske for al nybyggeri med en grænseværdi på 12 kg CO2e per m2 per år for byggeri over 1.000 m2.

Overblik over klimaaftrykket i de tidlige faser
I samarbejde med Lendager har GRAPHISOFT Center Danmark udviklet DesignLCA, der er en 100% BIM-baseret LCA-beregner. DesignLCA giver rådgiverne overblik over kliivermaaftrykket af deres byggeprojekter. En unik funktionalitet ved DesignLCA er evnen til at beregne en given bygnings CO2-udledning i de indledende faser. Dette løser et stort problem for arkitekter, da LCA-beregninger traditionelt udføres sent i processen ved manuelt at indtaste data og mængder i flere specifikke programmer, der så beregner bygningens miljøbelastning. Disse LCA-beregninger udføres sjældent af arkitekterne, der er ansvarlige for bygningsdesignet. Det betyder, at arkitekter ikke overblik over CO2-udledningen af ​​deres projekter i de tidlige designfaser. Hvis det viser sig, at projektet ikke lever op til et givent LCA-mål, vil projektet kræve et redesign.

LCA som designredskab
Dette er en unødvendig og ressourcekrævende proces, som kan undgås ved at udføre LCA-beregninger i de indledende faser af designprocessen. DesignLCA er et dynamisk værktøj, der giver arkitekter mulighed for at træffe design- og funktionalitetsbeslutninger baseret på løbende databaseret LCA-feedback og derved implementere dokumenterede klimavenlige designændringer i de indledende faser, før designet låses. På denne måde bliver LCA et aktivt design-værktøj.

LÆS OGSÅ Anders Lendager: Vi har længe efterlyst et dynamisk LCA-værktøj

Data til bæredygtige certificeringer og understøttelse af openBIM 
DesignLCA er fuldt BIM-baseret og understøtter nuværende openBIM-standarder ved at importere IFC-filer fra andre programmer såsom Revit, Tekla, Sketchup og Rhino.

DesignLCA er det eneste 100 % BIM-værktøj, der leverer data baseret på de CO2-emissioner, der er iboende i byggematerialernes design og drift, som er de to nøglefaktorer, der resulterer i en fuld LCA-beregning – og du behøver ikke at konsultere et regneark. LCA er en integreret del af bæredygtige byggeindustricertificeringer som DGNB, BREEAM og LEED og understøtter hermed byggeriets grønne omstilling.

LÆS MERE om DesignLCA →

GRAPHISOFT Center Danmark
Rentemestervej 62
2400 København NV
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK40824057
P nummer: 1025084957

Kontaktperson

Thomas Graabæk
Arkitekt - Indehaver
+45 26285306 tg@formfaktor.dk

Send til en kollega

0.047