23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Sådan understøtter Fusion fremtiden hos Povl Møllers Maskinfabrik

Hvordan finder man den rigtige digitale platform, som understøtter ambitionerne for fremtiden? Og hvordan giver man i det hele taget en over 100 år gammel maskinfabrik nyt liv? Det fortæller Rune Friis Eriksen, direktør hos Povl Møllers Maskinfabrik (PMB), om her.

 

Tilbage i september 2022 fortalte Rune Friis Eriksen, direktør hos Povl Møllers Maskinfabrik i Borup (PMB) til magasinet Maskinmesteren:

"Vi skal være konkurrencedygtige, så jeg leder efter nogle nye produkter, der kan blive til en ny indtjeningsmulighed for virksomheden. Det er vigtigt at nytænke, fordi verden ændrer sig. Så jeg holder meget øje med ny teknologi og nye måder at fremstille mere effektivt på, fx inden for pladebearbejdning og koldformning af emner i metal.”

Og meget er sket siden da på den mere end 100 år gamle maskinfabrik, hvis primære forretningsområde er centralsmøring samt pressemaskiner. Og som en af de eneste i Danmark har erfaring i at bygge mekaniske pressemaskiner med op til 300 ton pressekraft, og derfor ved, hvordan man konstruerer dele, som skal være under høj belastning – herunder aksler, bronzelejer, plejlstænger osv.

For siden Runes ansættelse tilbage i 2019, først som teknisk chef, og i dag som direktør, har ambitionerne taget fart med henblik på at skabe en rentabel og moderne maskinfabrik, hvor første skridt har været at blive selvproducerende på egne reservedele.

"Og her er vi næsten i mål.  Derudover ønsker vi i fremtiden også at blive en spiller på markedet for bearbejdning af primært store emner – fra enkeltstyk til små serier,” forklarer Rune, der også selv har en baggrund som både værktøjsmager og maskinmester.

For at realisere denne ambition, krævede det en investering i nyt software, da ingen længere kunne programmere de ældre CNC-maskiner.

”Vi vurderede, at fremfor at lære at programmere de tre CNC-maskiner på tre forskellige måder, så var det langt mere fordelagtigt for vores medarbejdere kun at have ét system at forholde sig til – til alle tre maskiner,” uddyber Rune.  

For i en tid, hvor omdrejningspunktet i mange virksomheder er at skrue effektiviteten i vejret, reducere gennemløbstiden og samtidig levere emner af høj kvalitet, er det alfa og omega, at der er styr på arbejdsprocesserne.    

”Tidligere arbejde vi sådan, at vores maskiningeniør konstruerede emnerne i 3D. Herefter blev det lavet i en 2D-tegning, hvor tolerancerne var noteret på. Tegningerne blev efterfølgende afleveret fysisk i produktionen, hvor de så programmerede ud fra dem.”

En langsommelig proces med manuel programmering, som også resulterede i indtastningsfejl.

En ny fremtid med Fusion
For at opkvalificere produktionen og gøre den mere teknologisk funderet, valgte PMB at investere i Fusion; en samlet platform, som binder alle facetter af en produktionsvirksomhed sammen – bl.a. design, konstruktion, simulering, produktion og bearbejdning.

”Valget faldt på Fusion fordi, det virkede som den rigtige løsning til vores maskinfabrik. Og det har vi også erfaret efterfølgende.”

For i dag er de manuelle processer fortid.

”I dag konstruerer vores maskiningeniør emnerne på sin computer. Når de er klar til produktion, overfører han filen til Fusion, hvorefter medarbejderne tilgår dem ude i produktionen. De lægger værktøjsbanerne på i Fusion, som indeholder data om, hvor der skal fræses, drejes osv. Og den information sendes så direkte til CNC-maskinen,” uddyber Rune, hvor NTI A/S har understøttet med at lave og tilpasse postprocessor, så CNC-maskinerne i samspil med Fusion præcist ved, hvad de skal udføre.

Implementeringen af Fusion har positioneret PMB som en stærk partner og underleverandør til bearbejdning af emner og har bidraget med en lang række fordele for maskinfabrikken i Borup.  

”Vi er og vil i fremtiden være meget mere effektive i vores måde at arbejde på og begå færre fejl. Med Fusion er CNC-maskinerne blevet nemmere at programmere, hvilket har betydet, at programmeringstiden selvfølgelig er blevet markant reduceret. Derudover kan vi programmere imens, de kører, så vi derved kan have gang i produktionen 24/7,” forklarer Rune.

Den store værdi i at arbejde digitalt
Forankringen af ny teknologi kan være en svær størrelse, da det ofte indebærer nye rutiner og måder at arbejde på. Men da der først var taget hul på den udviklingsrejse, som PMB er på, med et nyt forretningsområde samt implementeringen af Fusion, har medarbejderne taget den læring, der ligger i sådan en proces, til sig.  

”I dag er vi kommet så langt, at de selv eksperimenterer, byder ind med en masse ideer og evaluerer og reflekterer over de valg, der nu bliver taget, baseret på den store viden og erfaring, vores medarbejdere besidder. Og det er vigtigt, så vi altid træffer de beslutninger, der er bedst for vores kunder.”   

Og PMB har da også fået mere blod på tanden og forventer at øge brugen af Fusion i fremtiden, hvor Rune især ser en stor fordel i at udnytte muligheden for at simulere bearbejdningstiden, som fx gør det nemmere at prissætte og afgive tilbud til kunder. For der er stor værdi i at arbejde mere digitalt – en værdi som PMB også har set.

”Men det har også været vigtigt med en god sparringspartner, som kan udøve den support, vi har behov for. Og det betyder, at vi i dag er klar til at tage endnu flere opgaver ind og udnytte den alsidighed, vi besidder, med professionelt udstyr til bl.a. drejning, fræsning, planslibning og rundslibning og derved skabe en rentabel og konkurrencedygtig maskinfabrik,” slutter Rune.

 

Nysgerrig på om NTI kan hjælpe jer i gang med digitalisering? Læs mere om Fusion her

NTI A/S
Lejrvej 15
3500 Værløse
Furesø Kommune
Danmark
CVR nummer: DK12252528
P nummer: 1009002266

Kontaktperson

PBB
Peter Bjarnum Bøttern
Marketingkonsulent
pbb@nti.dk

Send til en kollega

0.047