23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Velfac tager pulsen på fremtidens almene renoveringsmarked.

Hvordan ændrer rådgiverens rolle sig på fremtidens almene renoveringsmarked? Og hvilke perspektiver åbner erfaringerne fra igangværende projekter?

Sådan lyder blot et par af de spørgsmål, som nogle af dansk byggeris førende kapaciteter diskuterer, når Velfac afholder gå-hjem-møde i september.

Renoveringsmarkedet har de seneste år fyldt godt op i de projekterendes ordrebøger, og særligt den almene boligsektor vil fremover tegne sig for en lang række store projekter. Derfor sætter vinduesproducenten Velfac emnet på dagsordenen ved et gå-hjem-møde for rådgivere, arkitekter og andre professionelle renoveringsaktører tirsdag d. 6. september i Industriens Hus i København.

- Vi har samlet en række af Danmarks førende kapaciteter, der vil fortælle om de muligheder og udfordringer, som venter branchen. Der er et stort behov for at modernisere den almene boligmasse, så rammerne bliver mere tidssvarende og efterlever ønsket om bæredygtige boliger med bl.a. øget brug af dagslys til at sænke energiforbruget og løfte indeklimaets kvalitet, siger John Christian Asmussen, projektsalgsdirektør fra Velfac.      

Behov for bedre sammenhæng i indsatserne
Blandt oplægsholderne på gå-hjem-mødet er Kim Haugbølle, der er seniorforsker ved SBi, Aalborg Universitet. Han vil bl.a. dele erfaringer fra internationale projekter og innovationsnetværk, herunder det fællesnordiske projekt SURE (SUstainable REfurbishment). Han fortæller:

- Den almene boligmasse står over for store renoveringsopgaver. Der er et stort potentiale for bæredygtige løsninger, men også udfordringer, når de almene bygherrer vil realisere deres grønne ambitioner. Vi skal derfor blive bedre til at skabe sammenhæng fra bæredygtige strategier over taktiske prioriteringer til konkrete handlinger i praksis.

Grænserne for rådgiverens virke udvides
Adm. direktør i Lejerbo Palle Adamsen, der også er formand i BL (Danmarks Almene Boliger), taler i sit oplæg om optimalt beboerdemokrati og proces. Det handler bl.a. om, hvordan rådgiverens rolle kommer til at ændre sig i forhold til fremtidens renoveringsprojekter, understreger han:

- Fokus forskydes i retning af, at man i højere grad inddrager byggeriets sociale dimension, også inden for byplanlægning. Det vil påvirke de involverede aktørers roller og samspil, idet nogle af ansvarsområderne bliver mere flydende. Rådgiveren skal derfor vænne sig til også at navigere i et felt, som tidligere mere har tilhørt arkitekten, boligforeningerne og myndighederne. Emner som brugerinddragelse og beboerdemokrati bliver dermed også ansvarsområder for rådgiveren.

Mulighed for store rationaliseringsgevinster
Som projektleder på Danmarks største igangværende boligrenoveringsprojekt, Stadionkvarteret i Glostrup, vil projektchef Lars Lynge Nielsen fra Enemærke & Petersen desuden løfte sløret for nogle af de erfaringer, som entreprenørfirmaet har gjort sig, siden renoveringen gik i gang i sommer sidste år.

Projektet vil samlet set løbe op i ca. 785 mio. kr. og omfatter i alt 1.235 lejligheder, der renoveres med vægt på såvel social og økonomisk som energimæssig bæredygtighed. Således skal der bl.a. laves nye tekniske installationer, ny ventilation og udskiftes tag, ligesom lejlighederne bliver lagt sammen og får nye Velfac-vinduer for at skabe mere moderne rammer med masser af dagslys inden døre.

- Planen er, at vi bruger første etape som grundlag for de efterfølgende etaper med hensyn til erfaringsopbygning, optimering af processer og kvalitet. Der er store rationaliseringsgevinster forbundet med denne tilgang, og det har igen stor betydning for den samlede økonomi og tidsrammen for et projekt i så omfattende en skala, fortæller Lars Lynge Nielsen.

VELFAC
Bygholm Søpark 23
8700 Horsens
Horsens Kommune
Danmark
CVR nummer: DK21147583

Send til en kollega

0.047