23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Markedssituation kan spænde ben for byggeriets grønne omstilling

Ifølge nordiske arkitekter er gode intentioner ikke altid nok, når bæredygtige løsninger skal prioriteres i byggebranchen. En ny undersøgelse fra Nordic Architect Panel viser nemlig, at 81 procent af de adspurgte arkitekter mener, at økonomiske hensyn vægter højere end bæredygtige ambitioner, når der skal vælges materialer til byggeprojekter.

Der kan være nok så gode intentioner bag nye projekter i byggebranchen, men gode ambitioner om at forene arkitektoniske visioner, klimavenlige ambitioner og økonomiske hensyn kan ikke altid realiseres. Det viser en ny undersøgelse fra Nordic Architect Panel, som Swisspearl står bag.

Her peger 46 procent af de adspurgte nordiske arkitekter nemlig på, at de store udsving i markedet har påvirket prioriteringen af grønne valg i byggeriet negativt. Samtidig vurderer 81 procent, at økonomiske hensyn vægter højere end bæredygtige ambitioner, når der skal vælges materialer til byggeprojekter.

Interessant nok viste en Nordic Architect Panel-undersøgelse fra 2021, at et flertal pegede på, at bæredygtighed er vigtigere end pris. Men markedet har tilsyneladende ændret på prioriteringsrækkefølgen.

- Det er ikke overraskende, at økonomien og dermed mere kortsigtede beslutninger fylder mere i branchen, når markedet har haft udsving, som tilfældet har været. Uden at underkende betydningen af økonomien bag et byggeprojekt, bliver det dog interessant at følge udviklingen i disse år, hvor vi må forvente, at bæredygtighed atter cementerer sig som et konkurrenceparameter på lige fod med pris, siger Karsten Østergaard Larsen, som er Managing Director, Nordics hos Swisspearl og uddyber:

- Med stigende krav til dokumentation, CO2-regnskab og certificeringer bevæger vi os mod en branche, hvor bæredygtighed bliver ren forretning og dermed kan – og skal – udfordre spørgsmålet om pris. Præcis som i tidligere undersøgelser, hvor holdningen var, at bæredygtighed er vigtigere end pris.

Fortsat fokus på certificeringer 
Til trods for bekymrende tendenser vedrørende den grønne omstilling i byggeriet oplever 57 procent af de adspurgte respondenter i undersøgelsen dog, at der er et stigende antal af byggerier med fokus på at opnå certificeringer inden for bæredygtighed.

Ifølge Karsten Østergaard Larsen er det et positivt tegn, at certificeringer inden for bæredygtighed fortsat prioriteres, da arkitekterne kan bruge certificeringer til at tydeliggøre og dokumentere den værdi, som grønne valg i byggeprojekter har:

- God arkitektur er ikke udelukkende baseret på det visuelle udtryk. God arkitektur handler ligeledes om at sikre, at der eksempelvis træffes de rigtige beslutninger i forhold til materialevalg og nedbringelse af bygningens energiforbrug. Arkitekturen er blandt andet med til at sikre, at fremtidens behov opfyldes. Og her er certificeringer inden for bæredygtighed gode til at sætte klimavenlige valg på dagsordenen i de forskellige byggeprojekter.

Nordic Architect Panels seneste undersøgelse er udgjort af 421 besvarelser fra arkitekter og rådgivere i Danmark, Norge, Sverige og Finland.

Swisspearl Danmark A/S
Gasværksvej 24, 1. sal
9000 Aalborg
9000 Aalborg
Aalborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK58711713
P nummer: 1002086335

Kontaktperson

Anette Brunsgaard Tymm
Marketingchef
+45 99372222 anette.tymm@swisspearl.net

Send til en kollega

0.095