23948sdkhjf

Træ som byggemateriale hitter

| Medlemsnyhed | Indrykket af Erasmus & Partnere A/S

Rådgivende ingeniørfirma har fokus på træ som byggemateriale og stor ekspertise i at rådgive og produktudvikle i forbindelse med dagens innovative træbyggerier.

Træbyggerier er in, skriver nyhedsbrevet Bygnet og henviser til de tre avancerede byggeprojekter, der er med i opløbet om træbranchens arkitekturpris.

Træbyggeri – en tendens der breder sig

Og det er ganske rigtigt, at træ som byggemateriale er en tendens, der har bredt sig gennem de senere år. Flere og flere arkitekter og typehusfirmaer tænker træ ind i deres byggerier, uanset om det er familieboliger eller store projekter i det offentlige rum.

 Miljørigtigt byggemateriale

Træ er populært som byggemateriale, ikke blot fordi det skaber ’effekt’ og passer perfekt til nutidig arkitekturs stramme formsprog, men også fordi flere bygherrer ser nødvendigheden af at tænke i bæredygtighed og miljø. Med flere træbyggerier mindskes udslippet af klimagasser – træ absorberer og lagrer CO2 – og byggeriets påvirkning af miljøet nedsættes. Der anvendes også mindre energi til fremstilling af træprodukter end til produkter i stål eller beton. Træ har desuden høj isoleringsværdi og giver et godt indeklima – og har derudover stor styrke i forhold til sin vægt.

 Træbyggeri betyder nye udfordringer for ingeniøren

Det rådgivende ingeniørfirma Erasmus & Partnere er blandt de, der ser flere og flere opgaver, som involverer teknisk rådgivning i forbindelse med brugen af træ som byggemateriale – fra grundlæggende konstruktioner til facader. Ny teknologi, ny viden og et opgør med angsten for at benytte et materiale, der tidligere har signaleret mormors sommerhus, har betydet en enorm stigning i antallet af træbyggerier.

 Byggeri i træ som kernekompetence

Træ som byggemateriale er en kernekompetence hos ingeniørfirmaet Erasmus & Partnere, og her har ingeniørerne altid beskæftiget sig med byggeri i træ – fra traditionelle feriehuse til moderne helårshuse og store projekter af international standard. Hos Erasmus & Partnere har man bl.a. i en underentreprise for facadeentreprenøren HS Hansen projekteret de trælameller, der danner facadens dekorative bånd på den nye Royal Arena i København samt utallige større limtræskonstruktioner og amerikanske timberframes, hvor bygningers bærende system udføres som ”bindingsværk” med massive trækonstruktioner samlet med traditionelle tømmersamlinger.

 Produktudvikling og projektering af træbaserede byggesystemer

Ingeniørerne hos Erasmus & Partnere arbejder også med produktudvikling af træbaserede byggesystemer og udfører bl.a. rådgivning og projektering i forbindelse med præfabrikerede lette væg- og tagelementer. Byggeri med præfabrikerede træmoduler, der rummer et eller flere værelser, er også blandt de projekter, Erasmus & Partnere rådgiver om, bl.a. har ingeniørfirmaet været involveret i Ikea og Skanskas projekt med præfabrikerede, rumstore træmoduler.

 Træbyggeri - et fornuftigt alternativ

Præfabrikerede byggeelementer/-moduler betyder ofte kortere byggeperiode, lavere pris og højere kvalitet. Op mod 80 % af byggeriet kan foregå indendørs under sikre og kontrollerede forhold og uden påvirkning af vejr og vind. Arbejdet på byggepladsen begrænses til en kortere periode – hvilket også begrænser byggestøj og støv – og det betyder, at man kan undgå fugt i konstruktioner og evt. energiforbrug til at tørre byggeriet ud igen.

Pris er også én af de faktorer, der tæller for at bygge i træ. I udgangspunktet er grundmaterialet billigere end f.eks. mursten af tegl, og med kortere byggetid skæres der også af prisen på det færdige byggeri.

 Træbyggeri udvikles kontinuerligt

Træ spås at blive fremtidens byggemateriale, og i udlandet bygges der allerede nu højhuse i træ bl.a. med CLT – krydslamineret træ – en spændende udvikling, som ingeniørerne hos Erasmus og Partnere holder nøje øje med. Spændende er det også at se den bredde, der efterhånden er kommet i træbyggerier – fra enkle, laftede hytter og traditionelle sommerhuse til strømlinede, højteknologiske énfamiliehuse og boligblokke.

 Træ – én af flere kompetencer

Erasmus & Partnere har stået for produktudvikling og kvalitetssikring af en lang række byggesystemer baseret på træ – et arbejde, der foregår sideløbende med firmaets øvrige rådgivende ingeniøropgaver inden for bærende konstruktioner og energirådgivning.

 www.erasmus.dk

Medlemsnyhed

Indrykket af
Erasmus & Partnere A/S

Åstrupvej 10
9800 Hjørring
Danmark
Erasmus & Partnere A/S

Send til en kollega

0.283