23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Det handler ikke om trivsel 

Uddannelsessystemets primære formål er ikke at skabe trivsel for de unge. De unge skal lære noget. 

Uddannelsessystemet er et system, der er sat i verden, fordi eleverne skal lære noget, som de ikke kan i forvejen. De skal finde ud af, hvad de ikke kan – og på den måde møde deres begrænsning. Når der er noget, eleven ikke kan finde ud, så begår de fejl og lider måske et fagligt nederlag. Uddannelsessystemet skal hjælpe eleven til at lære og rejse sig igen. 

Filosofien kommer fra institutleder Claus Holm fra Institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet. Han mener nemlig ikke, at uddannelsessystemets primære formål er at skabe trivsel for de unge, som ellers synes at være mantraet for tiden.

- Et fagligt undervisnings- og læringsmiljø er forbundet med et normalt ubehag, fordi det at lære kræver, at du overskrider dit nuværende faglige niveau. 

- Det faglige nederlag må selvfølgelig ikke være nederlagsproducerende, men det er ikke blot en velfærds- men en velværeforestilling, at skolesystemets primære formål skulle være unges trivsel, konstaterer Claus Holm. 

Hans oplevelse er, at forældre og professionelle agerer alt for meget støttehjul og hele systemet gennem institution, skole og uddannelse er et professionelt trygheds- og trivselssystem. Og risikoen ved det er, at de unge mennesker efterlades uden faglige kompetencer og modstandsdygtighed overfor udfordringer i livet. 

I forældregenerationen vil vi helst ikke have, at de unge skal udsættes for en resultat- eller præstationsorienteret kultur. Vi vil have færre karakterer og test i skolen – og sammen med pædagoger og lærere er vi optaget af, at der sker en tidlig indsats overfor vores børn ved enhver foranderlig og praktisk risikabel overgang i livet.

Læs artiklen Det handler ikke om trivsel i Danske Malermestre nr. 3 

Illustrationer Camilla Ludvigsen

Danske Malermestre
Islands Brygge 26, 5.
2300 København S
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK61834710
P nummer: 1003147310

Kontaktperson

Annika Ipsen
Kommunikationsansvarlig
+45 61779770 aip@malermestre.dk

Send til en kollega

0.049