23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Leverancespecifikation for bygningsmodeller er klar til branchen

Nu får du et godt udgangspunkt for at holde styr på leverancer i bygningsmodellen med afsæt i YBL18 og dansk praksis. Et solidt fundament for samarbejdet omkring bygningsmodellen på tværs af aktører og faser.

Efter 2 år med adskillelige møder og diskussioner er Molio, Molios brugergrupper, DiKon og BIM7aa nu kommet frem til én fælles præudfyldt Leverancespecifikation for bygningsmodeller. Et arbejde som nu skal ud i praksis, afprøves og tilpasses projekter og organisationers behov.

Leverancespecifikation for bygningsmodeller er en ny specifikation, som kan skabe klare retningslinjer for leverancer, der er knyttet til bygningsdele i BIM-modellen. Specifikationen udfolder YBL på bygningsdelsniveau og præciserer konkrete leverancer over byggeriets faser, som man aktivt skal tilpasse det enkelte projekt.

I praksis betyder det, at alle involverede aktører er klar over, hvad de skal levere af fx geometri og egenskabsdata til BIM-modellen og hvornår. Alt med sigte på at skabe en mere nøjagtig og pålidelig bygningsmodel:

"Jo mere klarhed, der er om leverancer i BIM-modellen, jo bedre løbende forventningsafstemning og jo færre misforståelser og fejl vil der være i bygningsmodellen", siger Mikkel Nygaard Rønne, projektleder i Molio.

Fælles dialogværktøj

Specifikationen kan fungere som et fælles dialogværktøj for alle involverede parter, med det formål at sikre en mere effektiv projektstyring af BIM-modellen i samarbejdet mellem arkitekter, ingeniører, entreprenører og leverandører:

"Der opstår tit tvivl om modelleverancer pga. af manglende forventningsafstemning tidligt i processen. Ved at udgive en Leverancespecifikation indeholdende en bruttoliste af præudfyldte bygningsdele giver specifikationen projekterne et godt udgangspunkt for tidligt at afklare modelleverancer. Et bidrag, der vil lette processen for BIM-leverancer for mange aktører", siger Allan Schiøtz - produktchef i Molio

Et bredt samarbejde bag publikationen

Leverancespecifikationen for bygningsmodeller er udviklet i et samarbejde mellem DiKon, BIM7aa og Molio. Publikationen erstatter 2 tidligere publikationer som hhv. BIM7aa og DiKon allerede har udviklet.

"I Molio er vi gået sammen med DiKon og BIM7aa om at lave en ny Leverancespecifikation for bygningsmodeller, fordi branchen har store gevinster af én fælles reference for BIM-leverancer, som der er bred enighed og opbakning til, Samlet set fører brugen af denne specifikation til bedre afklaring, bedre samarbejde og dermed højere kvalitet i BIM-modellerne", siger Allan Schiøtz.

"Selvom den nye leverancespecifikation umiddelbart kan virke lang og uoverskuelig, vil man hurtigt finde sig til rette med værktøjet. Dets indbyggede filtreringsfunktion gør det muligt at 'slukke' alt det, der er standard, hvilket gør specifikationen kortere, mere overskuelig og yderst præcis. Dette er særligt værdifuldt ift. de grænseflader og objekttyper, der ofte kræver dialog mellem faggrupperne i projekter. Det har været en mærkesag for BIM7AA, at dette værktøj skulle stille skarpt på ydelsesfordelingen i de digitale modeller, og vi er yderst tilfredse med det endelige resultat", fortæller Auðunn P. Reynisson, områdechef for IKT, BIM og digitale processer ved Cubo Arkitekter og BIM7AA.

Hvad er næste skridt?

Med denne specifikation inviterer vi i fællesskab byggebranchen til at være med på rejsen mod mere pålidelige og præcise BIM-modeller. Til fælles fordel. Med den første version af specifikationen er der taget et stort skridt på vejen. Nu skal specifikationen ud at leve i praksis og sideløbende er det hensigten at branchen kan komme med input til indhold og funktionalitet, så den på sigt omfatter flere aktører i værdikæden.

"For at vi kan få et helhedsorienteret værktøj, så skal vi have flere aktører på banen og få indarbejdet deres konkrete krav til bygningsmodellen", siger Mikkel Nygaard Rønne.

Det er gratis at downloade og anvende Leverancespecifikation for bygningsmodeller. 
Du kan downloade den her

 

Tilmeld dig Molios nyhedsmail og få relevante nyheder fra bygge- og anlægsbranchen direkte i din indbakke. 

Molio
Lyskær 1
2730 Herlev
Herlev Kommune
Danmark
CVR nummer: DK63035017
P nummer: 1003151913

Kontaktperson

Send til en kollega

0.047