23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Gamle musten får nyt liv med cirkulær nedrivning af Agerbæk Kartoffelcentral

SYSTRA har været rådgivere på et vigtigt pilotprojekt om cirkulær nedrivning af den gamle Agerbæk Kartoffelcentral fra 1950’erne for DSB ejendomsudvikling AS.

Kartoffelcentralen, som ejes af DSB, blev revet ned i vinteren 2023-24, og DSB vil kunne genbruge 240 tons gamle mursten og stålspær og dermed spare over 50 ton CO2, når materialerne genbruges.

- Byggeriet som branche står for over en tredjedel af det totale energi- og materialeforbrug i Danmark, så der er store miljø- og klimamæssige gevinster ved at genbruge byggematerialer som fx mursten og stålspær, som DSB gør på Agerbæk Kartoffelcentral. – fortæller Per Pedersen, byggeleder på projektet

Det er første gang, at DSB prøver at genbruge byggematerialer på denne måde, og i SYSTRA er vi glade for at have været involveret i projektet.

 

Gamle mursten får nyt liv
Konkret skal de mange ton gamle mursten efter nedrivningen renses for senere at blive brugt igen i nye DSB-byggerier. Det samme gør sig gældende for de gamle stålspær, der skal finde nyt liv andre steder i deres nuværende form – muligvis i Jernbanebyen i København.

Desværre er bygningens gamle træ råddent, hvorfor det ikke kan genbruges. Men det kan dele af betonen, der efter planen skal knuses for at blive brugt som bæreunderlag på fx nye veje og cykelstier, skriver DSB i en nyhed på deres hjemmeside: Bæredygtighed | DSB genbruger 70 år gamle mursten og stålspær

SYSTRA har rådgivet med indhentelse af tilladelser, miljøundersøgelser, arbejdsmiljø, styring af nedrivningsprocessen, udbudsprojekt, samt byggeledelse og tilsyn.

 

Sagen er udført i godt samarbejde med Lendager Arkitekter, som har haft rollen som rådgiver for indledende resursekortlægning og udarbejdelse af kravspecifikationer for recirkulering af materialer.

SYSTRA Danmark A/S
Kay Fiskers Plads 10
2300 København S
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK26048494
P nummer: 1003417022

Kontaktperson

Flemming Strandsbjerg
Chefspecialist
+45 26133051 fstrandsbjerg@systra.com

Send til en kollega

0.063