23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Upcycling Orangeri 3.0: Genbrug af Bærende Træ i Byggeriet

Frandsen & Søndergaard K/S har i samarbejde med Arkitektfirmaet NORD A/S og Titan Nedbrydning A/S taget store skridt inden for bæredygtigt byggeri. Upcycling Orangeri-projektet markerer en ny tilgang til genanvendelse af byggematerialer og er et vigtigt bidrag til fremtidens bæredygtige byggepraksis.

Baggrund og Udvikling
Projektet begyndte med ambitionen om at genanvende materialer fra nedrivningsprojekter til funktionelle orangerier. Det første orangeri, som blev indviet i Frederikshavn i efteråret 2021, er 50 m² og bygget udelukkende af genbrugsmaterialer. Dette omfatter blandt andet gamle svalegangselementer, termoruder fra 1980'erne, en trækonstruktion fra 1949, murede gavle med genbrugssten, genbrugsfliser som gulv og genbrugsdøre. Denne tilgang har resulteret i en CO2-besparelse på 13 ton.

Aktuelt Projekt: Plus Bolig på Riishøjvej
Det nyeste orangeri står nu færdigt i Plus Boligs afdeling 25 på Riishøjvej i Aalborg. Udført af Michael Lund A/S, dette projekt repræsenterer et vigtigt skridt i anvendelsen af genbrugsmaterialer i byggeri.

Upcycling Orangeri 3.0: Fokus på Bærende Træ
Med færdiggørelsen af orangeriprojektet i Aalborg er vi nu gået videre til Upcycling Orangeri 3.0. Dette projekt fokuserer på skaleret genbrug af bærende træ, en knap ressource på grund af den lange væksttid. Bærende træ af høj kvalitet kan blive stadig sværere at skaffe, hvilket gør det nødvendigt at bevare og cirkulere dette træ i byggeriet så længe som muligt, inden det downcycles eller brændes.

Udfordringer og Løsninger
Formålet med Upcycling Orangeri 3.0 er at muliggøre genbrug af bærende træ i byggeriet. I det tidligere projekt Orangeri 2.0 viste man, hvordan dette kan løses for sekundært byggeri. Potentialet er dog langt større for primært byggeri, selvom risiciene endnu ikke er fuldt afdækket.

Projektet er opdelt i to faser:

Fase 1: En holistisk vurdering af risici ved brug af bærende træ i primært byggeri. Fokusområder inkluderer statik, brand, lovgivning (dansk og EU), normer, mærkningsordninger og certificering samt andre relevante forhold.


Fase 2: Kortlægning af løsninger til at håndtere de identificerede risici og juridiske udfordringer for at muliggøre skaleret genbrug af bærende træ.

Fremtidige Perspektiver
"Vores mål er at fremme den grønne omstilling i byggebranchen og inspirere til øget brug af genbrugsmaterialer. Vi arbejder på at gøre denne praksis mere enkel og standardiseret, så den kan blive en integreret del af byggeprocessen. Vi håber også, at lovgivningen vil tilpasses de politiske ønsker om bæredygtigt byggeri for at lette brugen af genbrugsmaterialer." Fortæller Karina Vedel Kronborg, bæredygtighedsleder hos Frandsen & Søndergaard

Partnerskab og Støtte
Upcycling Orangeri er et samarbejde mellem Titan Nedbrydning A/S, Arkitektfirmaet NORD A/S og Frandsen & Søndergaard K/S. Det første orangeri blev indviet den 18. september 2021 hos boligforeningen Vesterport i Frederikshavn. Fokus på genbrugsmaterialer og reduktion af CO2-udledning bidrager til en mere bæredygtig fremtid for byggeri. Arbejdet med at fremme genbrug og bæredygtighed i branchen fortsættes, med håbet om, at projekterne vil inspirere til lignende initiativer

Frandsen & Søndergaard K/S’ Engagement
Frandsen & Søndergaard K/S er stolte af at være en del af denne bæredygtige udvikling og ser frem til at bidrage med flere upcyclede orangerier i fremtiden. 

Frandsen & Søndergaard, Rådgivende Ingeniørfirma K/S
Voergårdvej 8
9200 Aalborg SV
Aalborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK28489676
P nummer: 1011145392

Kontaktperson

Nyeste opslag fra Frandsen & Søndergaard, Rådgivende Ingeniørfirma K/S
Indlæs flere opslag

Send til en kollega

0.046