23948sdkhjf

Hvor bæredygtigt er det bæredygtige almene byggeri?

| Medlemsnyhed | Indrykket af Badelement A/S

Jan Johansson – postdoc, arkitekt MAA, Ph.d. – fra KEA - Københavns Erhvervsakademi har forsket i, hvordan bæredygtighed fungerer i hverdagen i danske almene boliger.

Han har undersøgt det ved at høre brugerne – dvs. beboerne, driftspersonalet og driftsadministrationen – om, hvordan det fungerer for dem. Og hans konklusioner er ikke umiddelbart opmuntrende.

Bæredygtighed med brugerfokus
Deltagerne ved ”Byg bæredygtigt med omtanke 2017”, som blev afholdt i København i maj med Badelement og GROHE som arrangører, fik lejlighed til at høre om Jan Johanssons Ph.d.-afhandling "Bæredygtighed i danske almene boliger - med et brugerfokus". Arrangementet markerede blandt andet, at Badelement – med armaturer fra GROHE – har leveret monteringsklare, præfabrikerede badekabiner til flere Svanemærkede og DNGB-certificerede byggerier (f.eks. The Hill i Hillerød, i Irmabyen og i Ørestad Syd). Hvis en bygherre vælger Badelements badekabiner med navnet GreenElements, er der sikkerhed for, at de på alle relevante parametre – f.eks. økonomi, komfort (trivsel) og miljø – lever op til de krav, der stilles til DGNB-bæredygtighedscertificering, Svanemærket og GreenKey-byggerier.

Kan brugerne bruge teknologien?
Jan Johansson generelle konklusion er, som han fortalte de fremmødte, at det bæredygtige ofte går tabt i f.eks. den daglige udnyttelse af de tekniske installationer i de bæredygtige, almene boligbyggerier. Dels var personalet ikke informeret og uddannet godt nok til at servicere dem, og dels var beboerne ikke tilstrækkeligt vidende om de forskellige installationer. I det hele taget havde Jan Johansson samlet 12 punkter, som han mener, man bør tage fat på hvis man vil skabe bæredygtigt byggeri til alle i Danmark. Også brugerinddragelse allerede i idéfasen.

Ønsket om bæredygtighed
Det var desuden Jan Johanssons indtryk, at hverken beboere eller driftspersonale, han har talt med, har valgt de bæredygtige almene boliger, fordi de er bæredygtige. Motiverne har i langt højere grad været f.eks. at få et sted at bo til en overkommelig husleje. Dog kender han også til almene boligbyggerier andre steder i landet, hvor interessen for de bæredygtige boliger har været markant højere. Så én af Jan Johanssons anbefalinger er måske at tænke den lokale ’kultur’ ind i projektet, og begynde med at bygge bæredygtigt dér, hvor brugerne også er interesserede. Ellers skal interessen for at skabe bæredygtigt byggeri endnu primært komme fra pensionskasser og andre professionelle parter i byggeriet. Noget, som direktøren fra Green Building Council Denmark, Mette Qvist, der også var med til arrangementet, erklærede sig enig i.

Læs mere om GreenElements badekabiner til bæredygtigt byggeri her


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Badelement A/S

Levysgade 14, st.
8700 Horsens
Danmark
Badelement A/S

Send til en kollega

0.101