Innovative projekter, der udfordrer den traditionelle byggeproces
Der ses allerede eksempler på den nye byggeproces rundt omkring i branchen i Danmark, hvor bæredygtighed, gennemsigtighed, genbrug, samarbejde og skalerbare løsninger er i fokus. (P)RECAST og TRÆ er gode eksempler på innovative projekter.
De forandringer, der sker i byggebranchen på nuværende tidspunkt, går ud over den traditionelle og lineære byggeproces. En proces uden en klart defineret plan, der kan føre til uovervejede beslutninger, et spild af ressourcer og øget risiko for fejl. For at sikre et succesfuldt projekt, kan det derfor være afgørende at ændre tilgang ved at forstå de nye og mere komplekse processer.
På konferencen Den Nye Byggeproces bliver du præsenteret for specifikke cases fra branchen, hvor den traditionelle byggeproces er blevet udfordret gennem bæredygtige- og samarbejdsorienteret tiltag.
(P)RECAST: Genbrug af betonelementer i praksis
(P)RECAST er et eksempel på et projekt, der tager udgangspunkt i den nye byggeproces. Forskellige virksomheder er gået sammen om udviklingen af nye metoder til kortlægning og nedtagning af betonelementer, test og evaluering.
Den gængse metode til håndtering af betonelementer ved nedrivning af bygninger er i dag at knuse materialet og anvende det som erstatning for naturligt sand og grus i vejbyggeri eller som genanvendt tilslag i ny beton. Dog har betonelementerne ofte en lang levetid på nedrivningstidspunktet, og derfor kan elementerne med fordel adskilles og genbruges i nye byggerier. Et bæredygtigt alternativ, hvor både ressourceforbruget og CO2-udledningen minimeres.
GXN tog del i projektet, og på konferencen Den Nye Byggeproces deler Kåre Stokholm Poulsgaard, Partner & head og innovation, GXN, ud af sine erfaringer fra (P)RECAST og vejen frem.
TRÆ: Erfaringer fra et flerårigt samarbejde om bæredygtigt byggeri
Et nyt kontorhus er blevet opført på Sydhavnen i Aarhus, og det er ikke hvilket som helst kontorhus. Huset hedder TRÆ og er Danmarks største træhus med sine 20 etager fordelt på 78 meter. Med forskellige greb er der forsøgt at forlænge de brugte materialers levetid – både de gamle og nye – ved at bruge dem, hvor det giver bedst mening. Hovedsageligt er TRÆ bygget i træ, beton og glas, mens så mange materiale som muligt er forsøgt genbrugt.
Projektet er udviklet af PFA Pension og Kilden & Hindby i samarbejde med Lendager Arkitekter, samt støttet af Aarhus Kommunes klimafond.
Projektet er endnu et eksempel på, hvordan tværfagligt samarbejde over flere år giver mulighed for at teste forskellige metoder og tilpasse processerne, så de fungerer bedst muligt i praksis. Henrik Kjærgaard-Phillipsen, direktør og partner, Kilden og Hindby, og Anders Lendager, creative director, architect, Lendager, er centrale aktører i projektet. I en samtale fortæller de på konferencen, hvad der har fungeret godt, hvilke udfordringer, der er opstået undervejs, og hvordan TRÆ danner grundlag for kommende projekter.
Den Nye Byggeproces – bæredygtighed gennem stærkt samarbejde finder sted den 18. og 19 juni i Charlottehaven i København, og du er inviteret! Læs mere og find din billet her.