23948sdkhjf
Del siden
Annonce

FAKROs svar på fantasifuld spionagesag

FAKRO Danmark A/S har 31. juli 2017 udsendt følgende pressemeddelelse.

Følgende er et interview med den danske direktør for FAKRO Danmark A/S, Jon Tougaard. Selskabet er et datterselskab 100% ejet af den polske ovenlysgigant FAKRO.

Gennem de seneste uger hen over sommeren, har de danske og polske medier beskæftiget sig med en sag, der vedrører lækager af fortroligt materiale fra Velux-koncernen. Disse artikler forbinder FAKRO til sagen. Hvorledes ser du at FAKRO er forbundet?

”Først og fremmest vil jeg gerne pointere, at Velux og FAKRO hver dag kæmper om at sælge produkter til byggeindustrien over hele verden. Der er tale om verdens to største udbydere af ovenlysvinduer med Velux som den ældste og største og FAKRO som udfordreren, grundlagt i 1991. Som i andre brancher, benytter man sig af lovlige midler for at nå målet om størst muligt salg og markedsandele. Men vi oplever også dét, som vi mener ikke gælder som lovlige midler fra Velux’ side. Derfor indsamler og analyserer FAKRO løbende konkurrentaktiviteter, som vi mener ikke overholder konkurrencelovgivningen indenfor EU. Al relevant materiale sender vi til EU-kommissionen som dokumentation i en sag, der har kørt mod Velux siden 2012. Den aktuelle sag - som er blevet taget op af medierne henover sommeren - omhandler interne uregelmæssigheder på Velux’ hovedkontor i Danmark, og vi ser det som et angreb på FAKRO, at man fra Velux’ side forsøger at tørre sagen af på os.”

Men hvorfor tror du så, at FAKRO nævnes i denne sammenhæng?

”Velux er en ret lukket virksomhed, det er jo ikke ligefrem dagligt, at man læser om interne sager fra den kant i medierne. Jeg ser det som værende fabrikeret for netop at ramme FAKRO på troværdigheden. Konkurrence kommer i mange afskygninger og jeg er sikker på, at havde man ikke kunnet vinkle sagen mod FAKRO, som det er sket, så ville medierne aldrig have været informeret og der ville blot have været tale om en intern sag mod en intern medarbejder. End of story.”   

Så sagen er fabrikeret?

”Baseret på de artikler jeg har læst og min egen opfattelse af sagen, så virker det i dén grad som en halvdårlig B-film med et forudsigeligt, komisk plot.”

FAKROs ledelse er efter sigende involveret idet man har haft møder med en mellemmand, som skulle overlevere dokumenter fra Velux-medarbejderen. Er der ikke tale om en ulovlig handling fra ledelsens side i FAKRO?

”Som sagt, så oplever vi ofte det vi ser som brud på konkurrencelovgivningen fra Velux’ side i et marked domineret af to store aktører. Udover at interne medarbejdere hjælper til med denne dokumentation, så modtager ledelsen fra tid til anden henvendelser fra whistle-blowers, der mener at have information som strider mod lovgivningen. FAKRO er en stor international virksomhed med en milliard-omsætning og ledelsen møder hver dag mange forskellige mennesker. Vi indsamler lovligt den slags information for netop at kunne argumentere for hvorfor vi mener, at Velux har overtrådt loven i forskellige situationer. Det er et kæmpearbejde, som vi hellere ville have været foruden, men vi ser ikke andre muligheder for at få det stoppet rettens vej.”

Kan der være tale om en whistle-blower når det faktisk drejer sig om internt, fortroligt Velux materiale som i denne sag?

”For et års tid siden, kontaktede en kvinde FAKRO-ledelsen idet hun mente helt lovligt at besidde information, der beviser, at Velux ikke overholder konkurrenceloven. Da det så viste sig, at hun ikke besad relevant information om overtrædelse af lovgivningen, afsluttede vi kontakten med hende. Som rapporteret i de danske medier, så har undersøgelser gennemført af Velux og af dansk politi netop vist, at FAKRO ikke var interesseret i fortrolige dokumenter om Velux.”

Men ville fortroligt Velux-materiale ikke være guld værd for en konkurrent som jer?

”FAKRO er en innovativ virksomhed med hundredevis af patenter og fortrolig viden om produkter, produktion osv. baseret på dén måde vi fører virksomhed på. Vi benytter os af den information man lovligt og redeligt kan finde i markedet og er altid på vagt overfor letkøbte muligheder. Vi har stor respekt for Velux, men har selv valgt at køre i en anden retning med vores systemer. Bl.a. betjenes et FAKRO ovenlysvindue via et greb i bunden af vinduet som er fundamentalt anderledes end Velux’ løsning.”

Hvorfor mener du, at Velux har lukket op for sagen overfor medierne?

”Vi er blevet kimet ned af forhandlere og kunder, som har spurgt ind til sagen idet vi jo er nævnt højt og tydeligt. Vi har informeret dem om, at der efter vores vurdering er tale om en fabrikeret sag, der har til formål at give uro blandt vore partnere, kunder og medarbejdere. Ved at bringe denne sag i medierne, får Velux drejet opmærksomheden væk fra egne aktiviteter som efter vores mening strider mod loven og i stedet over på FAKRO, som ikke har gjort noget ulovligt. Det er kynisk og smart, men langt fra overraskende. Velux har reageret kraftigt på vores etablering i Danmark i 2013 hvor FAKRO overtog salg og service på det danske marked for ovenlysvinduer fra en tidligere ekstern partner. Velux reaktioner har været mange og af forskellig lødighed, men denne sag viser hvor langt de vil gå for at få skovlen under os.”

Vil denne sag skabe problemer for FAKRO i Danmark?

”Det kan jeg ikke forestille mig. Vore partnere og kunder kan sagtens se igennem den slags slør og vi arbejder dedikeret videre på at være det stærke alternativ indenfor ovenlys til den danske befolkning.”

Hvad tror du, som direktør for et FAKRO-selskab, selv om sagen?

”Jeg har arbejdet i branchen i mere end 15 år og har set lidt af hvert. Jeg kender ledelsen i FAKRO godt og jeg ved hvad de er oppe imod hver dag. At de skulle falde for sådan et trick, det forekommer mig fuldstændigt utænkeligt og kun noget meget inkompetente eller uerfarene ledere kunne gøre. Der er ganske enkelt ikke nogen på dét niveau, hverken i Velux eller i FAKRO, som ville falde for sådan en komisk sag.”

© FAKRO Danmark A/S 2017

FAKRO Danmark A/S
Bredgade 45
7400 Herning
Herning Kommune
Danmark
CVR nummer: DK35031294

Kontaktperson

Jon Tougaard
Adm. direktør
+45 70252531 jon.tougaard@fakro.dk

Send til en kollega

0.047