23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Skoler og børnehaver kæmper fortsat med indeklima trods ventilation

Medierne snakker meget om mekanisk ventilation som den gyldne løsning. Men hvad sker der så med indeklimaet, når man tørrer luften helt ud?

Alle der enten arbejder på en institution eller har børn i skolealderen kan nikke genkendende til, at et dårligt indeklima gør at børn og voksne har svært ved at bevare koncentrationen. Sådan har vi det alle. Og vi ved allesammen godt, at svækket koncentration har negativ indflydelse på indlæringen. Mange dygtige eksperter råder skolerne til mekanisk ventilation som løsning på problemet. Men er det godt nok?

Mekanisk ventilation er kun en del af indeklimaløsningen

Problemerne stammer ofte fra for høje koncentrationer af CO2, hvilket kan afhjælpes ved mekanisk ventilation som sørger for at skifte luften i klasseværelset eller børnehaven ud med jævne mellemrum.
Undersøgelser viser at det er omkring 42 % af alle skoler, som har mekanisk ventilation. Tallet er stigende, da ventilation som regel er at finde i de nyere bygninger. Dermed er CO2-problemet løst. Så vidt så godt.

Hvad sker der med den luft vores børn indånder, når vi skruer op for ventilationen?

Skoler og børnehaver der har mekanisk ventilation oplever ofte andre problemer med indeklimaet end CO2. Fordi luften bliver skiftet hyppigere ud, vil luftfugtigheden indendøre falde og luften bliver alt for tør. Luftfugtigheden skal ligge på mellem 45-55 % som er sundt for mennesker, men det er ikke ualmindeligt at den med mekanisk ventilation kan falde til under 20 %. Det tørre indeklima giver symptomer som hovedpine, træthed, irriterede slimhinder og øjne, stød fra statisk elektricitet, tør hud og næseblod.

Kig på en indeklimaløsning, der tager højde for børnene og ikke kun bygningerne

Jeanet Berg er indeklimaekspert og uddannet sygeplejerske. Hun opfordrer til, at man ikke blot kigger på ventilationen, men indeklimaet som helhed:

"Mekanisk ventilation løser CO2-problemet men giver tør luft. Tør luft er godt for bygningerne, men ikke for de mennesker som skal opholde sig i dem. Man kan sagtens tilføre lidt ekstra fugt, som gør en mærkbar forskel for børn og personale og som bygningen også har det godt med," opfordrer hun.

Jeanet fortæller, at det er nemt at tjekke om luften er for tør. "Opsæt et hygrometer, som måler luftfugtigheden. Viser den under 45 % er det en god idé at tage kontakt til en fugtstyringsekspert for børnenes helbreds skyld. de kan også typisk hjælpe med at foretage målingerne uden beregning." Hun understreger desuden, at luftfugtigheden i sommerhalvåret typisk vil ligge meget højere end om vinteren. Derfor er det ikke nok at foretage målingen én gang om året. Her er det igen en fordel at alliere sig med nogen som ved noget om luftfugtighed.

Condair A/S
Parallelvej 2
8680 Ry
Skanderborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK15200537
P nummer: 1000879263

Send til en kollega

0.046