Arkitekt-Oscar til BIG-designet alment byggeri i Nordvest

| Medlemsnyhed | Indrykket af Velfac A/S

En strategi baseret på menneskets psykologiske behov har dannet grundlag for 65 nye BIG-tegnede familieboliger på Dortheavej i Københavns nordvest-kvarter.

En strategi baseret på menneskets psykologiske behov har dannet grundlag for 65 nye BIG-tegnede familieboliger på Dortheavej i Københavns nordvest-kvarter. Strategien, der nu er prisbelønnet af Arkitektforeningen for at skabe den bedste ramme om det gode liv, skal fremover danne basis for Lejerbos kommende generation af nye almene boliger.

Den almene boligforening Lejerbo modtog i det tidlige forår prisen ’Lille Arne’ af Arkitektforeningen i København for en bygherrestrategi, der handler om, hvordan nye boliger bliver rammer om livskvalitet. Lejerbo vil med strategien i hånden fremover skabe almene boliger, der er både er i øjenhøjde med de mennesker, der skal bo i dem, men også er tegnet af nogle af de bedste arkitekter i Danmark

Det første byggeri, der er baseret på strategien, er 65 almennyttige boliger på Dortheavej 2 i Københavns nordvest-kvarter. Byggeriet er tegnet af arkitektfirmaet BIG og har et meget markant arkitektonisk udtryk, der er usædvanligt for alment boligbyggeri. Boligerne er stablet som klodser, hvor hver anden klods er trukket tilbage fra facaden, og hele bygningen danner en organisk, buende form af skiftevis træ og store panoramavinduer.

De bedste rammer om det gode liv
Arkitektforeningen har hæftet sig ved den sympatiske strategi, der fokuserer på livskvalitet og god arkitektur, og derfor har de tildelt Lejerbo Lille Arne-prisen. Marco Berenthz, som er partner i arkitektfirmaet Norrøn og en del Arkitektforeningens bedømmelsesudvalg, fortæller:

- Lejerbo har fået en pris for at få arkitekter til at skabe de bedste rammer om det gode liv for de folk, der skal bo der. Samtidig påpeger han, at der er alt for lidt fokus på, hvordan mennesker oplever at bo i deres nye boliger:

- København buldrer afsted, og der bliver bygget en masse byggerier af tvivlsom karakter. Derfor ville vi i Arkitektforeningen gerne honorere byggeri af kvalitet - i øjenhøjde med dem, der skal bo i byggeriet. Lejerbo har rent faktisk brugt penge på at formulere den røde tråd på tværs af deres kommende projekter. De har taget sig tiden til at tænke sig om, og derfor fik de Lille Arne-prisen.

Lejerbos bygherrestrategi er udviklet i samarbejde med Gehl Architects og tager udgangspunkt i psykologen Ingrid Gehls principper om det enkelte menneskes grundlæggende behov i et bo-miljø. Boligen danner fysiske og sociale rammer om en stor del af menneskers liv, og ifølge hendes forskning har netop boligen stor indflydelse på menneskers psykiske tilstand. Bl.a. viser hendes studier, at alle mennesker har brug for menneskelig kontakt, oplevelser, struktur, æstetik og dagslys i boligen for at få opfyldt deres psykologiske basisbehov.

Leverandørsamarbejde gav mest muligt dagslys
På Dortheavej er de særlige bo-kvaliteter bl.a. kommet til udtryk gennem åbne passager, altan eller terrasse til alle lejligheder og ikke mindst store lysindfald til alle boliger, bl.a. med kæmpe vinduespartier, der fylder endevæggene fra gulv til loft, så man kan kigge igennem boligerne.

Arkitekterne har arbejdet tæt sammen med Velfac, som har rådgivet allerede tidligt i processen om, hvordan beboerne kunne opnå mest muligt dagslys. Bo Lynge, der er projektleder hos vinduesproducenten, fortæller:

- Arkitekterne har stillet store krav til, at beboerne skulle have så meget dagslys som muligt, og vi har rådgivet dem om, hvordan de kunne få det. Vinduerne er derfor blevet en meget gennemarbejdet del af bygningen, for vinduespartierne har meget store dimensioner, er meget dominerende og en vigtig del af i bygningens arkitektoniske udtryk.  

Boligerne er bygget i forskellige størrelser med både ét- og toplanslejligheder. Derudover er der også forskellige rumstørrelser i lejlighederne. Fælles for dem alle er dog, at man har fokuseret på at skabe panoramavinduer mod syd, hvor rammen på vinduerne sidder uden på karmen. Det medfører en højere glasandel i vinduet end i traditionelle vinduer og giver dermed et større lysindfald.

Det smukke byggeri bugter sig langs Dortheavej, og de heldige beboere kan se frem til deres første forår i en bolig med masser af fokus på livskvalitet og dagslys.

Medlemsnyhed

Indrykket af
Velfac A/S

Bygholm Søpark 23
8700 Horsens
Danmark
Velfac A/S

Send til en kollega

0.13