23948sdkhjf

Sikkerhed ved brønde hos private

| Medlemsnyhed | Indrykket af Danske Kloakmestre

Der er i den seneste tid kommet stor fokus på sikkerheden omkring brønde og dæksler efter en drukneulykke ved Aabenraa, hvor en to-årig dreng omkom.

Barnet kunne med egen hjælp løfte et let dæksel af brønden, og derfor vil Danske Kloakmestre på nationalt plan videregive de fire sikkerhedsråd, som er udstedt af de tre sønderjyske forsyningsselskaber Arwos, Sønderborg Forsyning og Provas.

1. Før løbende kontrol. Hold øje med alle typer tanke og brønde, der befinder sig på din grund, og tjek løbende, at sikkerheden omkring dem er i orden. Dette gælder i særdeleshed dækslerne.

2. Skift ud. Dækslet bør udskiftes, hvis der er tegn på revner, eller hvis det er mørnet. Dette gælder også, hvis dækslet kan skubbes eller flyttes.

3. Professionel assistance er et lovkrav. Hvis dækslet skal skiftes, eller der skal foretages andre ændringer omkring dækslet, er du forpligtet til at rådføre dig med en autoriseret kloakmester, så sikkerheden er på plads.

4. Kontakt. Hvis du på nogen måde er i tvivl om forholdene og sikkerheden omkring dine tanke og brønde, opfordrer vi til at kontakte en autoriseret kloakmester.

5. Ansvar. Det er dit ansvar som grundejer at kontrollere, at dækslet er korrekt monteret, også efter besøg fra tømmeentreprenøren eller håndværkere.

Sikkerheden i forhold til dækslerne er grundejernes ansvar, som affaldschef ved Arwos og talsperson for de tre forsyningsselskaber, Stinne Stokkebo, tidligere har udtalt til JydskeVestkysten. ”Debatten går lige nu meget på dækslernes vægt, men der kan være mange grunde til, at der sker ulykker. Måske er plastikdæksler mørnede, så man kan falde igennem, eller måske sidder et ellers tungt låg løst, så det kan vippe af.”

Mikael Skov, bestyrelsesmedlem ved Danske Kloakmestre, bekræfter udmeldingen og tilføjer, at han sjældent oplever, at folk henvender sig til ham. Dette kan skyldes manglende oplysning om, at
det er lovpligtigt at henvende sig til en autoriseret kloakmester ved ændringer omkring dækslet på tanke og brønde. ”Det er vores alles ønske at sikre, den her slags ulykker ikke sker. For det må ikke ske,” udtaler han.

Indtil for nylig har der ikke været det store fokus på dæksler ved brønde og bundfældningstanke ud fra andet end hensyn til arbejdsmiljø i forhold til dækslernes vægt, men der findes mange løsninger – også lette – der er ganske sikre. ”Som debatten løber lige nu, vil mange gerne tilbage til de ekstra tunge dæksler, men det er jeg ikke nødvendigvis enig i. Der er mange gode løsninger med lettere og sikre låseanordninger, som man trygt kan udnytte, så længe man som ejer husker at tjekke, at dækslet er sat ordentligt på – og det gælder uanset hvem, der har været derude og arbejde” forklarer Mikael Skov. Ansvaret gælder også efter tømmeentreprenøren har været på besøg. Og det er vigtigt at tjekke efter, så fejlene ikke opstår.

”For det er meget vigtigt at få understreget, og det bliver ofte overset i debatten for tiden, at det i sidste ende er grundejernes ansvar at få sikret dækslet ordentligt. Jeg er sikker på, at enhver der arbejder med dæksler er ekstra opmærksomme for tiden, men det er afgørende at grundejerne også kender deres ansvar. Både når det gælder kontrol af dækslet, samt at sikre sig rådgivning fra en autoriseret kloakmester, så vi sikrer os bedst muligt imod de her tragiske ulykker.” Man møder tit grundejere der ser for meget på hvad dækslet koster i stedet for at se på hvor sikre de er Autoriserede kloakmestre kender til de forskellige løsninger og står klar med rådgivning til alle, der har den mindste tvivl omkring hvorvidt et dæksel trænger til at blive skiftet. Vi opfordrer derfor enhver der skulle have tvivl omkring sikkerheden at tage kontakt.

Medlemsnyhed

Indrykket af
Danske Kloakmestre

Nørre Voldgade 106
1358 København K
Danmark
Danske Kloakmestre

Send til en kollega

0.094