23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Lad os i fællesskab tage kædeansvar i byggebranchen

Hvis byggebranchen skal udvikle sig i takt med tiden og være én af de bedste brancher at arbejde i, kræver det, at vi er villige til tage ansvar for alle, der går på vores byggepladser.

Der er gang i byggeriet i Danmark, og byggepladserne summer af aktivitet i alle regioner. Travlheden fordrer, at byggevirksomheder hyrer flere underleverandører og har mange af deres folk ude på pladserne. Som entreprenør har vi naturligvis ansvaret for deres sikkerhed og for at arbejdet udføres forsvarligt og korrekt. Det er også vores ansvar, at underentreprenøren får den aftalte betaling, når arbejdet er fuldendt. For mange så stopper ansvaret dér, og det kan betyde, at underleverandørens ansatte ikke får den løn, de har ret til.

Socialt ansvar i byggebranchen
Som nedrivningsvirksomhed tager vi et socialt og samfundsmæssigt ansvar, når vi sørger for at sanere farligt byggeaffald og genbruge op til 98 pct. af råmaterialerne. Det er vores pligt at skåne miljøet og bidrage til en cirkulær økonomi. I min optik er det i lige så høj grad vores sociale ansvar at sikre, at alle på pladsen får deres løn.

I Kingo Karlsen mener vi, at entreprenører ikke kun skal tage ansvar for egne medarbejdere, men også for underleverandørernes dygtige folk, der går på vores byggepladser og er en vigtig del af det daglige arbejde. Det er helt naturligt, at byggevirksomhedernes egne ansatte har gode, trygge og ordnede forhold - det er der ingen, der stiller spørgsmålstegn ved. Men når det kommer til underleverandører og deres ansatte, får piben ofte en anden lyd. Kædeansvar er en varm kartoffel i byggebranchen, som de færreste har lyst til at håndtere. Men er det virkelig så svær en opgave at løfte?

En overskuelig udfordring
Det er min erfaring, at i langt de fleste tilfælde lever underentreprenørerne op til alle regler og forskrifter, og medarbejderne får den løn, de har ret til. Vi har gode samarbejder og relationer til en lang række underleverandører. Det er kun i yderst sjældne tilfælde, at der ikke er orden i sagerne. Det kan vi som virksomhed godt overskue – både økonomisk og menneskeligt. Vi er selv underleverandører i mange byggesager og vi ved, hvor vigtig tillid og tryghed er for de ansatte.

Alle forandringer bringer naturligt modstand og tvivl, og jeg forstår godt, at virksomheder tænker sig en ekstra gang om, før de tager kædeansvar. Det bør de gøre. Men vi ser det som en fordel og et sundt benspænd. Kædeansvar betyder, at vi bliver skarpere i vores eget arbejde og opbygger gode relationer til de underleverandører, der leverer gode resultater og gode arbejdsforhold for deres ansatte. Det giver mening. Derfor indgik vi i maj en aftale med 3F, der skal sikre, at underleverandørernes ansatte altid får deres løn. Det er vores håb, at flere virksomheder i branchen vil følge trop og lave aftaler om kædeansvar. Og hvis de vil høre mere om, hvordan vi går til den udfordring, står vores dør altid åben.

Af Jens Andersen, produktionschef i Kingo Karlsen A/S

Kingo Karlsen A/S
F.L. Smidths Vej 17
8600 Silkeborg
Silkeborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK21791733
P nummer: 1001783308

Kontaktperson

VRO
Vibeke Reimer Olsen
Analytisk koordinator
+45 25169161 vro@kingo.biz

Send til en kollega

0.063