23948sdkhjf

Flere med lav indkomst melder sig ud af a-kasser

| Medlemsnyhed | Indrykket af Heymate ApS

Dagpengesatsen er blevet sænket så meget, at det for nogle af de lavtlønnede ikke kan betale sig at være medlem af en a-kasse.

Hvis en sygeplejerske mister sit arbejde, vil han eller hun i dag modtage en dagpengesats, der svarer til omkring halvdelen af månedslønnen.

Men det er markant mindre end for 20 år siden, siger Ugebrevet A4. Ifølge avisen ville en sygeplejerske modtage dagpenge svarende til to tredjedele af deres månedsløn, hvis de skulle miste deres arbejde.

Og det kan betyde, at flere melder sig ud af a-kassen - simpelthen fordi det ikke længere kan svare sig. Hvis udviklingen fortsætter, vil værdien af den frivillige arbejdsløshedsforsikring altså ikke kunne måle sig mod det månedlige kontingent på omkring 500 kroner.

Opfordrer til at melde sig ud

Sænkningen af dagpengesatsen har desuden fået nogle af de største fagforeninger til at opfordre deres medlemmer til at melde sig ud af a-kassen, hvis udviklingen fortsætter. Det gælder blandt andet 3F.

Men allerede nu kan man se en negativ udvikling i medlemstallet for a-kasserne for de lavest lønnede. Det siger Tjekakasse.dk, der baserer deres tal på opgørelser fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Fra juni 2017 til maj 2018 har 3F’s a-kasse mistet 1,6 procent af deres medlemmer, mens HK’s a-kasse har mistet 0,6 procent. Dansk Metal har mistet 0,8 procent og teknikernes a-kasse har mistet 1,1 procent af medlemmerne.

En trussel mod det danske system

Danmark bryster sig af at have den såkaldte flexicurity-model, som mange andre lande rundt omkring i verden forsøger at efterligne.

Arbejdsmarkedsmodellen fungerer som et sikkerhedsnet for både ansatte og arbejdsgivere.

Den indebærer, at det er let for arbejdspladser at fyre deres medarbejdere i nedgangstider - men samtidig behøver de fyrede ansatte ikke frygte for deres økonomiske situation, fordi de har et økonomisk sikkerhedsnet i form af dagpengene.

På den måde kan samfundsøkonomien blive ved med at være stabil - også i nedgangstider.

Men mange kritikere påpeger, at netop denne flexicurity-model er truet, hvis forskellen mellem løn og udbetalte dagpenge fortsætter med at stige.

Medlemsnyhed

Indrykket af
Heymate ApS

Klostergade 56 C
8000 Aarhus C
Danmark
Heymate ApS

Send til en kollega

0.168