23948sdkhjf

Flere højtuddannede melder sig ind i a-kasser

| Medlemsnyhed | Indrykket af Heymate ApS

Mens de lavestlønnede dropper a-kasserne i stigende grad, så er der flere højtuddannede nu end tidligere, der melder sig ind i a-kasserne.

Den del af befolkningen, der har læst en uddannelse i fem år eller mere, vælger i højere grad at tilvælge en frivillig arbejdsløshedsforsikring i form af en a-kasse.

Det viser tal fra Danmarks Statistisk ifølge Tjekakasse.dk.

Her kunne for eksempel Akademikernes a-kasse mønstre 242.024 medlemmer i juni måned 2018. På samme tid sidste år havde de 226.113 medlemmer. Det er en stigning på syv procent på bare ét år.

En del af forklaringen kan findes i det stigende antal akademikere, der udklækkes. Antallet af studerende og nyuddannede på de lange, videregående uddannelser er steget støt over de seneste år.

Det gør fremtidens arbejdsmarked mere usikkert end tidligere, og det får de studerende til at melde sig ind i a-kasser.

Akademisk arbejdsløshed

Tal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden blandt unge er stigende. Og den rammer særligt de færdiguddannede fra de akademiske uddannelser.

I 2015 var 26,5 procent af de nyuddannede fra de humanistiske kandidatuddannelser ledige, viste tal dengang fra Arbejdernes Erhvervsråd.

Modsat var det omkring 4 procent af de unge fra mekaniske og tekniske uddannelser som VVS-installatør og mekaniker, der stod uden arbejde, da de fik deres eksamensbevis i hånden.

Regeringen er klar over problemet, og den forsøger at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse frem for at gå den akademiske vej. Den har sat sig et politisk mål om, at 25 procent af de unge skal vælge en erhvervsuddannelse efter grundskolen.

Lavtlønnede melder sig ud

Mens akademikerne i stigende grad melder sig ind i en a-kasse, så melder flere og flere af de lavtlønnede sig ud.

Flere fagforeninger har da også opfordret deres medlemmer til at melde sig ud. Det skyldes den løbende sænkning af dagpengene, der har fundet sted siden 90’erne.

Hvis en sygeplejerske mister sit arbejde, vil han eller hun i dag modtage en dagpengesats, der svarer til omkring halvdelen af månedslønnen.

Det er markant mindre end for 20 år siden - dengang ville sygeplejersken modtage dagpenge svarende til to tredjedele af deres månedsløn, hvis de skulle miste deres arbejde.

Derfor kan det for mange ikke betale sig at være med i a-kasse, fordi værdien af forsikringen ikke kan måle sig med det månedlige kontingent.

Medlemsnyhed

Indrykket af
Heymate ApS

Klostergade 56 C
8000 Aarhus C
Danmark
Heymate ApS

Send til en kollega

0.176