23948sdkhjf

Danske Kloakmestre: - Skal vi bare blive ved med at skylle drikkevandet direkte ud i toiletterne

| Medlemsnyhed | Indrykket af Danske Kloakmestre

Det danske drikkevand har en udløbsdato, og derfor er det helt uforståeligt, at regeringens klimaudspil slet ikke fokuserer på, hvordan vi bedre kan udnytte de store mængder regnvand, mener fagfolk

 

 Alle husejere kunne relativt nemt blive en del af løsningen på en af de store klimaudfordringer, vi står overfor, men selvom mulighederne ligger ligefor, interesserer det slet ikke politikerne, og det undrer de sig en del over i organisationen Danske Kloakmestre.

Ifølge Mikael Skov, autoriseret kloakmester og medlem af bestyrelsen, bliver der mindre og mindre rent drikkevand i undergrunden, men ikke desto mindre fortsætter vi med at skylle det direkte ud i toiletterne samtidig med, at der kommer mere og mere vand ned fra oven, som sagtens kan bruges i husholdningen.

- Alligevel har politikerne nu præsenteret endnu et klimaudspil uden fokus på, hvordan vi kan udnytte de enorme mængder vand, der fosser ned over tagene i forbindelse med et skybrud. Vi har en kæmpe udfordring med alt det regnvand, men det er også en kæmpe ressource, og jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor vi ikke gør mere for at udnytte vandet i stedet for bare at smide det ud, siger Mikael Skov.

Han pointerer, at det selvfølgelig er godt at fokusere på ren luft, men ifølge ham er det mindst lige så vigtigt, at vi også allerede nu begynder at tænke lidt mere over, hvad vi bruger det gode, danske drikkevand til.

- Det er som om, vi tror, det er en uendelig ressource, men det er det ikke, slet ikke, og derfor er det altså vigtigt, at vi sparer på det, hvis vi også vil have drikkevand i undergrunden i fremtiden. Derfor undrer det os en hel del, at der slet ikke er nogen initiativer i den nye klimaplan, der har fokus på det her problem, siger Mikael Skov.

Nemt at gå til

Med overskrifter som "Vi kan alle gøre en indsats for klimaet", lægger klimaplanen ellers op til, at ikke bare myndighederne men også danskerne i almindelighed skal gøre noget for at imødekomme problemerne.

"Det bliver gjort lettere for den almindelige dansker at vælge klimaet til i dagligdagen. Med fokus på de gode idéer og den visionære indsats vil vi gøre klimaindsatsen til noget, alle kan være med til." skriver regeringen blandt andet.

- Det lyder jo godt, men hvorfor er det så, at der ikke er mere fokus på netop en af de løsninger, der batter noget i dagligdagen, og som er nem at gå til for alle husejere, spørger Mikael Skov.

Der findes således allerede i dag en række forskellige løsninger, der gør det muligt at opsamle regnvand og bruge det til eksempelvis vanding af haver og parker, toiletskyl og vask af både bil, vinduer og tøj. Både hos private og i virksomheder.

 Direkte tilskud

Udfordringen er, at der ikke er nogen økonomisk gevinst ved at tænke grønt og spare på drikkevandet.

En familie, der benytter regnvand til både toiletterne, tøjvasken, og hvor det ellers er muligt, kan måske spare op mod 500 kroner om året. Det betyder, at de største regnvandsanlæg tager 50-60 år at betale af og de mindste 12-15 år.

- Det er jo helt skævt. Så er det jo kun de allermest idealistiske, der vil bruge det, konstaterer Mikael Skov og fortsætter.

- Det er ærgerligt, for det er løsninger, der batter noget, de er relativt nemme at gå til, og faktisk er de fleste danskere også parate til det, men det er klart, de bakker, når de ser økonomien i det. Hvis vi for alvor skal have gang i det her, er vi nødt til at se et initiativ fra regeringen.

Mikael Skov mener, at et initiativ kunne omfatte flere ting. For det første kan man lokke med direkte tilskud til etableringen på samme måde, som man støtter omlægning til grønnere opvarmning, og så kunne det være en god idé at se på, om afgifterne på både drikkevandet og afledningen kan skrues anderledes sammen for dem, der etablerer et regnvandsanlæg.

 

 

 

 

Medlemsnyhed

Indrykket af
Danske Kloakmestre

Nørre Voldgade 106
1358 København K
Danmark
Danske Kloakmestre

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.109