Mens tyverier indbrud er dalende på landsplan, bliver der flere af slagsen i varebiler: - Et let indbrud
Der bliver stjålet værktøj som aldrig før i Danmark, og årligt forsvinder der for millioner af kroner redskaber.
Ofte er det håndværkeres varebiler samt lastbiler, der bliver ramt, og alene i 2024 oplevede man en stigning på 20 pct. Det sker til trods for, at tyveri og indbrud generelt er faldet markant på landsplan de seneste ti år.
Men hvorfor går det så den modsatte vej, når det kommer til værktøj og andet håndværkermateriel?
- Mange håndværkere tager deres varebiler med hjem. Det kan ofte være på villaveje, hvor bilerne ikke kan stå ved huset, men skal lidt væk derfra, hvilket kan efterlade varebilerne med værktøj i en udsat og øde position, hvor opdagelsesrisikoen er lav, siger Emil Rethmeier Madsen, der er kriminolog og analytiker ved Det Kriminalpræventive Råd.
Han påpeger, at det er en let form for kriminalitet, der ikke tager lang tid. Og kombineret med, at det er en indbringende form for indbrudskriminalitet, er det en logisk retning at bevæge sig i for en tyv, der vil stjæle.
- For den erfarne indbrudstyv tager sådan et indbrud ikke lang tid, hvilket gør det muligt at begå mange indbrud på kort tid. Der skal ikke meget værktøj til, før man har tyvekoster for mange tusinde kroner, som ovenikøbet kan være lette at afsætte, siger han.
Håndværkeren har et ansvar
Den pointe deler Henrik Olsen, der er adm. direktør og partner i tyverisikringsfirmaet Unisecure.
- Når retssystemet er indrettet sådan, at man er uskyldig indtil det modsatte er bevist, kan det være svært at føre beviser mod en kriminel person, der har stjålet store mængder værktøj, siger han og uddyber:
- Værktøjet kan være svært at identificere, og man har som håndværker også selv et ansvar for at sikre sine ting, hvis kriminaliteten skal nedbringes.
Han har siden 2012 solgt og beskæftiget sig med DNA- og GPS-sporingsløsninger til selvstændige og virksomheder. Derfor har han gennem årene været med på flere hundrede politirazziaer efter stjålne genstande. Flere gange har han oplevet, at der er blevet fundet værktøj for flere hundrede tusinde kroner.
Ofte oplever Henrik Olsen dog, at håndværkere er for dårlige til at sikre deres materiel og værktøj, så når politiet står med store mængder beslaglagt værktøj, kan det være svært at bevise, hvem det reelt tilhører.
Det gør varerne til en attraktiv tyvekost for langfingrede kriminelle, da det både er let at stjæle og sælge videre uden konsekvenser.
- Tyve har i højere grad fundet ud af, at det er langt lettere at bryde ind i eksempelvis en varevogn og stjæle et værdifuldt stykke værktøj og sælge det videre ud problemer frem for at bryde ind i et hus med alarm og nabohjælp, siger Henrik Olsen.
Emil Rethmeier Madsen fra Det Kriminalpræventive Råd påpeger også, at GPS-løsninger på værdifuldt værktøj kan være en fordel. Men derudover er der også andre hverdagsforbehold, man som håndværker kan tage, hvis man vil undgå indbrud i varebilen.
- Man kan med fordel parkere sin bil et sted med god belysning, hvor risikoen for, at tyven bliver opdaget, stiger. Man kan også med fordel parkere et sted, hvor side- og bagdøre er mindre tilgængelige, og kan man parkere i egen indkørsel, bør man også det, siger Emil Rethmeier Madsen.
I 2024 blev der anmeldt 4.235 tilfælde af last- og varebilstyverier, hvilket svarer til mere end 11 daglige anmeldelser.