23948sdkhjf

Første bud på 3D arbejdsmetode godt modtaget

Hvad ligger der egentlig i begrebet 3D projektering? Hvad indebærer det at arbejde i en digital bygningsmodel i stedet for i traditionelle CAD-tegninger, dokumenter og beskrivelser?...
For de projekterende arkitekter og ingeniører rundt om på tegnestuer og byggefirmaer er det spørgsmål, der pludselig er ved at blive meget påtrængede. For arbejde i 3D modeller indgår helt centralt i flere af de digitale bygherrekrav - og vil derfor snart være almen teknisk fælleseje for byggeriets projekterende.

Det kunne aflæses på interessen, da 3D metodegruppen i bips torsdag lettede sløret for den kommende 3D CAD metodemanual. Over 80 deltagere fra hele landet havde fundet vej til den hidtil mest velbesøgte workshop i læringsnetværket - og de fleste var ganske fornøjede med det, de fik at høre.

3D metodegruppen fremlagde et metodekoncept, hvor 3D modellen består af dels en række forskellige fagmodeller, dels i en fællesmodel. Konceptet giver arkitekt, konstruktions- og installationsingeniører og eventuelle andre mulighed for at arbejde i hver deres model (i hver deres proprietære software), idet fagmodellerne dog skal kunne udveksles indbyrdes - ligesom de skal kunne samles i en fællesmodel (evt. i et IFC fællesformat), hvor projekteringsledelsen koordinerer og kan udføre kollissionskontrol mv.

Konceptet lægger således op til, at de projekterende parter kan arbejde videre med hver deres gængse CAD-programmer og projekteringssoftware - men åbner samtidig mulighed for en udviklingsproces, hvor stadig større dele af projekteringsrutinerne flyttes over i fællesmodellen. Det ultimative mål er således fortsat at de projekterende parter arbejder i samme model på en fælles modelserver.

Modelkonceptet er udviklet i et samarbejde mellem projektgruppen og deltagere fra 35 forskellige virksomheder, som repræsenterer alle dele af byggeriets værdikæde.

Ved præsentationen på workshoppen foreligger nu et første udkast af 3D metodemanualens del 1, som beskriver det overordnede koncept og metode. Metodegruppen arbejder nu på højtryk med del 2 - den egentlige manual med de specifikke metodeanvisninger - som i sin første udgave vil blive fremlagt ved bips CAD-konference i Odense 31. oktober.

Metodearbejdet omfatter endvidere lag- og objektstruktur, som først kan færdiggøres endeligt, når det nye byggeklassifikationssystem, DBK, ligger fast. Endelig skal der udarbejdes en standard for den projektspecifikke IT/CAD-aftale, hvor parterne indbyrdes fastlægger samarbejdet på den konkrete projekteringssag.

Forslaget til 3D metodekoncept er frem til 14. september i åben høring i Fundamentets faglige forum , hvor interesserede opfordres til at kommentere forslagene.

Se også præsentationerne fra workshoppen i Værkstederne/Fundamentet/3D arbejdsmetoder/ workshop 1 .

Kilde: Erhvervs- og Byggestyrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11