23948sdkhjf

Undertag ikke med i DUKO - endnu

Huntonit Undertag, der er faste plader af træfiber, som er imprægneret på oversiden mod fugt, har i de senere år oplevet et stærkt stigende salg, men samtidig er der skabt tvivl om, i hvilken klasse undertaget skal klassificeres...
- Vi får jævnligt henvendelser om, hvorfor vi ikke er med i DUKO, og det er meget naturligt, da der er stor uklarhed på området, og vi ønsker derfor at fortælle, hvorfor vi ikke er med i DUKO, endnu i alt fald, siger direktør Frithiof Bager, A. Rindom, der er agent og importør af Huntonit Undertag.

Pladerne, der bliver produceret af Byggma ASA i Norge, har været på markedet i de seneste 35 år, og ifølge fabrikken viser de først oplagte plader ingen tegn på forandring, så Byggma anslår levetiden til mindst 50 år.

Ifølge Byggebladene udgivet i 1997 af Statens Byggeforskningsinstitut SBI er pladerne klassificeret efter levetidsreglerne som klasse 2, dvs. mindst 50 års levetid. Der har ikke gennem årene været reklamationer på Huntonit Undertag. Huntonit opfylder desuden kravene i internationale standarder EN 14964 og NT Build 488.

I Danmark foretager DUKO (Dansk Undertagsklassificeringsordning Aps) en uvildig klassifikation af undertagsmaterialer, hvor tilmelding er frivillig. Problemer med undertage omhandler fortrinsvis banevarer, jævnfør DUKO’s hjemmeside www.duko.dk .

- DUKO’s anvendelseskriterier og klassifikationsværdier for undertage af træfiberplader svarer ikke til gældende og kommende standarder. De tager udgangspunkt i de lette banevarers egenskaber, som naturligvis ikke kan overføres til faste plader. DUKO’s regler ville således placere undertage som f.eks. Huntonit i urealistisk lav klasse, fortæller direktør Frithiof Bager.

A. Rindom A/S mener således, at Huntonit bør placeres i klasse MH (middelhøj). For at opnå en tilfredsstillende klassifikation skal en række betingelser være opfyldt, bl.a. kvalitet og anvisning på korrekt anvendelse og montering, men da der ikke findes fælles prøvemetoder, som sammenligner en fast Huntonit træfiberplade med banevarer, er en teknisk sammenligning ikke relevant. Korrekt anvendelse er derimod meget relevant for både Huntonit og banevarer. Huntonit, der ikke nedbrydes af UV bestråling, ikke slides, ikke blafrer og ikke støjer, er meget robust under montage.

- Vi har bedt DUKO om at justere kravene til træfiberundertage, så kravene bliver i overensstemmelse med gældende standarder, på lige fod med kravene til banevarer, oplyser direktør Frithiof Bager, A. Rindom.

I samarbejde med Træbranchens Oplysningsråd TOP er A. Rindom A/S og andre importører af træfiberplader og krydsfiner/brædder med tagpap som undertag ved at lave en ny håndbog, som lever op til de skærpede krav om detaljerede vejledninger fra DUKO. TOP er således i dialog med DUKO om en acceptabel klassifikation for træfiberplader.

Kilde: A. Rindom A/S

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094