23948sdkhjf

Mutopia, Sleth, Tredje Natur og We udvalgt til at udvikle scenarier for Danmark i år 2050

Scenarieprojektet DK2050 har netop udvalgt de fire arkitektvirksomheder Mutopia, Sleth, Tredje Natur og We Architecture til sammen med Rambøll at bearbejde fire fremtidsscenarier for Danmark i år 2050. Dac.dk har talt med Serban Cornea, arkitekt MAA og partner i Mutopia.
DK2050 samler ti kommuner, fire ministerier, tre regioner, fonde og private virksomheder for at fremme nytænkning og opstille konkrete scenarier for, hvordan vi kommer til at bo og leve, og hvordan den fysiske planlægning af danske byer og byregioner i 2050 kommer til at tage sig ud.

- Det er os en glæde at Mutopia, Sleth, Tredje Natur samt We Architecture har sagt ja til at indgå i processen med at bearbejde scenarierne. Vi er overbeviste om, at vi har valgt fire stærke arkitektvirksomheder til opgaven og glæder os til samarbejdet," siger Kent Martinussen, adm. direktør i Dansk Arkitektur Center.

Hver af de fire arkitektvirksomheder skal visualisere et scenarie. Mutopia har desuden en dobbeltrolle i projektet som både kurator med overordnet ansvar for den samlede DK2050 arkitektleverance og som deltagende arkitektvirksomhed. Dac.dk har talt med Serban Cornea, arkitekt MAA og partner i Mutopia, som glæder sig over at være en del af DK2050.

Co-creation gør løsningerne relevante og brugbare
- Det fantastiske ved projektet, er ideen om at gå sammen i en co-creation, så vi på tværs af det politiske niveau, erhvervsliv og borgere skaber en bæredygtig forandring i samfundet. Det er en stærk tradition i dansk historie - tænk bare på andelsbevægelsen. I dag, hvor vi står over for store udfordringer som klima, trængsel og demografiske forandringer, er det endnu mere afgørende, at går sammen i fælles front. De mange engagerede kommuner i projektet, gør det også muligt at arbejde helt tæt på 'der, hvor det brænder' og sammen kan vi skabe nogle reelle og kvalificerede bud på fremtiden, siger Serban Cornea, arkitekt MAA og partner i Mutopia.

- Som arkitekter spiller vi en nøglerolle i at visualisere og beskrive løsningsmodeller for fremtidens grønne omstilling. Det handler om meget mere end blot at sætte et par billeder på. Arkitekter kan bidrage med at tænke i helheder, se muligheder for synergieffekter og dermed forsyne samfundet med både visioner for og kritiske øjne på, hvordan mennesker lever deres liv, og hvordan det hænger sammen med vores fysiske omgivelser, byerne. Det ser vi meget frem til at arbejde videre med sammen med projektets mange involverede, slutter Serban Cornea.

Scenarier for et CO2-neutralt samfund
Som en central del af DK2050 udvikles fire fremtidsscenarier via analyser af tendenser og mulige udviklinger. Scenarierne blotlægger de centrale udfordringer Danmark står over for i fire mulige fremtider. Fremtidsscenarierne skal illustrere, hvordan fremtiden for danske byer og byregioner og den grønne omstilling kan udfolde sig over de næste 35 år. Scenarierne udfolder mulige udviklingsretninger, som gør det muligt at identificere, hvordan de danske byer og byregioner vil se ud, i lyset af den grønne omstilling mod et CO2-neutralt samfund i år 2050.

De fire scenarier leveres af analysebureauet Damvad og svenske Kairos Future i rapportform bestående af tekster og grafer. Det er disse fire scenarier de fire udvalgte arkitektvirksomheder skal bearbejde arkitektonisk i samarbejde med Rambøll.

De første billeder af fremtiden
Mandag den 5. maj præsenterede de fire arkitektvirksomheder deres første skitser til visualiseringer af de fire scenarier. Det skete på 'Camp 2' i Turbinehallen i Aarhus, hvor eksperter, kommuner, regioner og arkitektvirksomheder lod fremtidens Danmark tage form og sammen blev klogere på, hvilke dilemmaer vi sammen står over for.
Læs mere om Camp 2

Her ses de første foreløbige formuleringer og billeder på de fire fremtidsscenarier.

Scenarie 1: Green Grid - Mutopia
I 2050 er Danmark domineret af individuelle værdier og livsstile. Folk ønsker at udtrykke sig og deres individualitet. Vi ser en stor mangfoldighed af mennesker og virksomheder.
Udviklingen i teknologi, både i Danmark og internationalt er stærk, og den drives i interaktion med en oplyst og progressiv politik.
Den grønne omstilling i de danske kommuner er kommet langt, men det ser meget forskelligt ud i de enkelte kommuner.

Scenarie 2: State of Green - Sleth
I 2050 er Danmark domineret af kollektive værdier og livsstile. Folk ser en fordel i at arbejde sammen for det fælles bedste. Man orienterer sig mod og styrker internationale samarbejder og aftaler.

Udviklingen i teknologi både i Danmark og internationalt er stærk, og den drives i interaktion med en oplyst og progressiv politik. Den grønne omstilling er kommet meget langt i alle danske kommuner.

Scenarie 3: State of Stuck - We Architecture
I 2050 er Danmark domineret af kollektive værdier og livsstile. Folk ser en fordel i at arbejde sammen for det fælles bedste. Man orienterer sig mod og styrker internationale samarbejder og aftaler.

Den teknologiske udvikling, især for grønne teknologier, er ujævn, og gennemføres uden særlig støtte fra det politiske system. Den grønne omstilling i de danske kommuner er meget ujævnt fordelt. De store byer er lykkedes bedst.

Scenarie 4: Guerilla Green - Tredje Natur
I 2050 er Danmark domineret af individuelle værdier og livsstile. Folk ønsker at udtrykke sig og deres individualitet.
Vi ser en stor mangfoldighed af mennesker og virksomheder. Den teknologiske udvikling for især grønne teknologier er ujævn og gennemføres uden særlig støtte fra det politiske system. Ny teknologi drives nedefra, og mange mennesker ønsker at påvirke og styrke den grønne omstilling. Men det er svært på grund af en manglende regulering.
Den grønne omstilling i de danske kommuner er kommet langt i en del kommuner, især hvis folk selv driver indsatsen lokalt.


DK2050 udvikles og drives af Dansk Arkitektur Center i et partnerskab med Realdania og Kulturministeriet, Miljøministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet og Klima-, Energi- og Bygningsministeriet.

Ti kommuner deltager i projektet: Aalborg, Aarhus, Ringkøbing-Skjern, Sønderborg, Fredericia, Middelfart, Odense, Kalundborg, Høje-Taastrup og København. Byerne er udvalgt, fordi de er frontløbere inden for bæredygtig og strategisk byudvikling bredt fordelt i Danmark. Foruden byerne deltager også Region Syddanmark, Region Nordjylland og Region Hovedstaden. Rambøll og Grundejernes Investeringsfond er partnere i projektet og vil løbende bidrage til udviklingen.


Læs mere om DK2050

Lokale Dage
Der bliver afholdt lokale DK2050-dage i de ti deltagerbyer: Aalborg, Aarhus, Ringkøbing-Skjern, Sønderborg, Fredericia, Middelfart, Odense, Kalundborg, Høje-Taastrup og København. På disse dage bliver fremtidsscenarier præsenteret, og der vil være fokus på de enkelte byers rolle og muligheder i scenarierne.

Læs mere om aktiviteterne i DK2050
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11