23948sdkhjf

Mikrobølger gør dansk teglproduktion grønnere

Teknologisk Institut har sammen med den danske teglbranche sat fokus på bæredygtig produktion med blandt andet med mikrobølger. En ny æra for dansk teglindustri er begyndt.
Den overvejende energikilde til tørring og brænding af tegl på de danske teglværker er naturgas. Det har Teknologisk Institut og den danske teglbranche forsøgt at gøre op med i EUDP-projeket Bæredygtig fremstilling af tegl med mikrobølger , skriver Licitationen.

Mikrobølger, vind & sol
Som noget nyt kan man ved at konvertere energitilførslen til brændingsprocessen til mikrobølger i stedet for naturgas reducere forbruget af gas med 50 procent. Samtidig vil det være muligt for teglværkerne at anvende el, produceret ved vindkraft elle solenergi.

- En bæredygtig produktion skal udvikles, og det er jo også i vores egen interesse, da vi med lavere energiomkostninger kan tjene mere. Men man skal også vurdere energiforbruget i forhold til levetid og det samlede energiregnskab, siger Anja Skovdal Danielsen er arkitektrådgiver hos Randers Tegl, en af deltagerne i projektet.

På konferencen Fremtiden er smartere og grønnere afholdt af Teknologisk Institut i starten af september sættes der fokus påudviklingsprojekter inden for blandt andet bio-materialer, beton og altså også på mikrobølger til brænding af mursten.

Bæredygtighed giver godt resultat
En af sidegevinsterne ved at anvende alternative energikilder er ifølge Teknologisk Institut at produktkvaliteten forbedres. Det mærker man især hos Petersen Tegl i Sønderjylland, der siden 1791 har produceret teglsten til danske bygninger.

Her fortæller teglværksejer Christain A. Petersen at de netop velafprøvede brændingsteknikker blandt andet sikrer det meget flotte farvespil, som kunderne efterlyser.

I dag stiller Teknologisk Institut et anlæg til rådighed for teglværkerne, hvor nye bæredygtige produktionsprocesser kan testes.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093