23948sdkhjf

Krisen slipper ikke sit tag i byggeriet

Nybyggeriet af boliger står i stampe og erhvervsbyggeriet er rekordlavt. Det viser en ny analyse, hvor anlægsbyggeriet udgør lyspunktet.
2015 bliver ikke året, hvor den danske bygge- og anlægsbranche lægger krisen bag sig. I hvert fald ikke hvis man skal tro den årlige konjunkturanalyse fra Dansk Byggeri.

Konklusioner fra Dansk Byggeris konjunkturanalyse 2015

• Byggebeskæftigelsen vil falde i 2015, men stige tilsvarende igen i 2016.

• Nybyggeriet af boliger stiger moderat med de store byer som motor, mens erhvervsbyggeriet er reduceret til et rekordlavt niveau.

• Renoveringsaktiviteten er drastisk faldende hos både private og erhverv.

• Anlægsaktivteten vil stige markant som resultat af Femern Bælt-forbindelsen samt større offentlige investeringer.

Dansk Byggeri vurderer først og fremmest, at byggebeskæftigelsen vil falde med omtrent 4.500 arbejdere, funktionærer og mestre i 2014. Det skyldes primært det fald i byggeaktivteten – herunder renovering – som ophøret af den omdiskuterede BoligJob-ordning, ifølge erhvervsorganisation, vil medføre.

Modsat viser analysen dog, at beskæftigelsen vil stige tilsvarende i 2016 takket været startskuddet på Femern Bælt-byggeriet og en stadig voksende urbaniseringstendens. Dermed vil beskæftigelsen i 2016 være tilbage på 2014-niveau, men givetvis i en forandret sammensætning.

Nybyggeriet står fortsat i stampe
Boligbyggeriet steg en smule i 2014 oven på en lang periode med nye årlige bundrekorder. Analysen viser således, at der i 2014 blev påbegyndt 11.500 nye boliger mod blot 10.000 året før, og Dansk Byggeri vurderer, at tendensen vil fortsætte med stigende efterspørgsel i storbyerne som motor. Men det lave niveau er bekymrende:

- Vi må desværre fortsat konkludere, at der er tale om en krise for nybyggeriet. Det gælder især boligbyggeriet, som stiger i moderat tempo fra det rekordlave niveau i 2013. Og det gælder erhvervsbyggeriet, som er blevet reduceret til ukendelighed. Her er der ikke foreløbig udsigt til nybyggeri på grund af de mange ledige lokaler og på grund af udflytning både af produktion af varer og af administrative funktioner til udlandet, siger Lars Storr-Hansen, der er adm. direktør hos Dansk Byggeri.

Blandt analysens andre konklusioner er det værd at fremhæve anlægsaktiviteten som et klart lyspunkt, idet investeringer i infrastruktur samt hospitaler og andre offentlige byggerier ser ud til at booste anlægsaktiviteten yderligere i 2016.

Se Dansk Byggeris konjunkturanalyse 2015 her.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109