23948sdkhjf

Nu må byggebranchen tage ved lære

Arbejdstilsynets uanmeldte kontrolaktion på byggepladserne i dag ændrede ikke på billedet. Der er fortsat store uløste problemer med sikkerhed og arbejdsmiljø i byggeriet.
Det var det vanlige billede, der mødte Arbejdstilsynets tilsynsførende, da der i dag blev gennemført endnu en aktion mod livsfarlige sikkerhedsforhold og dårligt arbejdsmiljø på byggepladserne. Tagarbejde uden faldsikring. Mangelfulde stilladser. Livsfarlig brug af personlifte. Klassiske og alvorlige fejl, der, når uheldet er ude, kan koste arbejderne på byggepladsen liv eller førlighed.

- Vi undrer os over, at virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen har så svært ved at lære af deres erfaringer, siger kontorchef Sonja Ploug Jensen, Arbejdstilsynet.

- Selv hos de største entreprenører oplever vi igen og igen, at det vi fortæller dem den ene dag, har de glemt den næste. Det koster virksomhederne dyrt i bøder og tabt arbejdstid, når vi må stoppe arbejdet på en byggeplads. Men det værste er selvfølgelig den risiko, som virksomhederne udsætter deres medarbejdere for.

Så sent som i går tirsdag den 20. november 2007 kostede en ulykke på en byggeplads ved Kalundborg en 28-årig mand livet, da et stort betonelement væltede ned over ham.

Ved dagens aktion besøgte Arbejdstilsynet i alt 190 byggepladser over hele landet. Under besøgene er der givet i alt 135 strakspåbud eller forbud, som betyder, at arbejdet på byggepladserne blev stoppet, indtil forholdene er i orden. Flere af disse sager skal nu overvejes nærmere for at afgøre, om der skal indstilles til retslige tiltaler.

- Vi kan ikke spore nogen nævneværdig bedring i situationen, fastslår Sonja Ploug Jensen.

- Men det hører også med, at billedet er ganske varieret. På en del byggepladser er forholdene faktisk i orden, men der er stadig mange steder, hvor det halter. Så det handler først og fremmest om, at arbejdsgiverne især og branchen generelt må fastholde fokus på området, for der skal rettes op. Og Arbejdstilsynet slipper i hvert fald ikke området af syne.

Ved dagens aktion var støj på byggepladsen også i fokus. Også her har Arbejdstilsynet reageret med påbud om at bringe forholdene i orden straks. Det har fx været ved manglende brug af høreværn.

- Vi skal kigge nærmere på tallene, men antallet af reaktioner på støjområdet har ikke samme omfang som indenfor nedstyrtningsfare osv., siger Sonja Ploug Jensen.

- Men også på det område må branchen ikke slække på opmærksomheden. Branchen nødt til løbende at vurdere, om forebyggelsen og beskyttelsen af arbejderne mod støj er optimal.

Arbejdstilsynet varsler nye aktioner på byggepladserne også i de kommende år.

Kilde: Arbejdstilsynet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093