23948sdkhjf

Robot skal tage slæbet for håndværkeren

Byggefirma og robotudvikler vil fjerne de tunge løft ved installering af vægpaneler i byggeriet.
Granvoksne og smidige mænd er i dag en nødvendighed for at kunne montere vægelementer på mellem 80 og 100 kilo. Men arbejdet er slidsomt, og der er behov for en mekanisk løsning.

Den udfordring har virksomhederne Deko og Blue Ocean Robotics taget op. Sammen stiftede de i slutningen af 2014 virksomheden WallMo og er nu så langt, at robotten "WallMo 100" har haft sin ilddåb på en rigtig byggeplads i Odense.

- Det gik godt, og i næste uge har vi demonstration på en byggeplads i Middelfart, hvor forskere fra Syddansk Universitet og Aalborg Universitet skal se nærmere på den, fortæller administrerende direktør Lars Andresen.

WallMo har indtil videre blot solgt og leveret en enkelt robot – til konsortiepartneren Deko – men ambitionsniveauet er ikke desto mindre højt:

- Jeg regner med, at vi når op på at sælge 60 i år. Foruden Danmark har jeg kontakt til potentielle kunder i Frankrig, Luxemburg, Holland og Belgien, fortæller Lars Andresen.

Belastningen bliver vægtløs
Med WallMo 100 bliver én person i stand til at montere vægpaneler med en vægt op til 90 kg. Den første udgave er mere maskine end robot, men med 13 millioner kroner fra Innovationsfonden i ryggen har WallMo taget hul på udviklingen af en meget mere avanceret robot.

Ambitionen er at optimere installationsprocessen samtidig med, at flere tunge løft fjernes fra byggepladserne. Den nye ”WallMoBot” skal ligeledes kunne betjenes af én operatør, og så er det tanken, at den skal kunne løfte, transportere og installere vægelementer af glas, gips eller andre materialer med en vægt på op til 100 kilo.

- Den bliver meget mere avanceret end den nuværende. Hensigten er, at maskinens kraft styres af operatøren, forstået på den måde, at man med hånden kan styre robottens arm, så belastningen kommer til at føles vægtløs. Vi er ude på kanten af de teknologier, som er tilgængelige i dag, fortæller Lars Andresen.

Færre operatører og hurtigere montering
WallMo-projektet sigter først og fremmest mod at afhjælpe en af byggebranchens markante arbejdsmiljømæssige udfordringer, nemlig de tunge løft. Men gevinsterne er flere:

- Derudover vil branchen kunne nyde godt af, at kun en enkelt operatør skal stå for at betjene robotten, i stedet for at to-tre medarbejdere skal løfte og montere de tunge vægelementer. Endelig forventes det også, at robotten i mange tilfælde vil kunne udføre arbejdet hurtigere, end det sker i dag, oplyser Lars Andresen.

Han fremhæver, at der venter et stort arbejde med at få robotten til at fastholde det enkelte element, så dette holder balancen, inden robotten har sluppet sit tag.

Foruden Deko og Blue Ocean Robotics består konsortiet bag WallMoBot af Syddansk Universitet og Aalborg Universitet.

Projektet er tre-årigt og har et samlet budget på 19 millioner kroner.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109