23948sdkhjf

Historisk vinderprojekt: 3000 fodspor fortæller om sønderjysk genforening

15. Juni 2020 er det 100-årsdagen for Genforeningen mellem Danmark og Sønderjylland. Det fejres med anlæggelsen af en stor Genforeningspark ud for det historisk betydningsfulde Folkehjem i Aabenraa.

Vinderen af den prestigefyldte arkitektkonkurrence om parken er netop fundet. Bag designet står arkitektfirmaet Urban Power i samarbejde med det lokale firma Weile Arkitekter og landskabsarkitektfirmaet Bymunch.

- Vi har lagt stor vægt på at dette er et historisk sted med en vigtig fortælling som skal formidles i parken. En af de vigtigste begivenheder var da H. P. Hansen i 1918 holdte tale for 3000 sønderjyder og lagde grundstenen for genforeningen. Derfor har vi valgt at lade 3000 fodspor mejsle ned i granitbelægningen som symbol på stedets vigtige karakter og historiske identitet som forsamlingsplads, siger Sara Bjelke, arkitekt og partner i Urban Power, og fortsætter:

- Det smukke ved fodsporene er, at de ikke blot fortæller om en historisk begivenhed men også rækker ind i fremtiden og opfordrer nuværende og kommende sønderjyder til at samles i parken.

Om aftenen vil begivenheden blive markeret med 3000 LED-lys i belægningen. Der er desuden indtænkt en historisk tidslinie samt forskellige historiske citater, som på hver deres måde fortæller om tiden før og efter Genforeningen.

Aabenraas borgmester og formand for Folkehjems bestyrelse Thomas Andresen udtalte ved præmieoverrækkelsen:

- Jeg vil kalde det nærmest genialt.

Genforeningen er naturligvis en vigtig national begivenhed og det forventes da også at Kongehuset vil være repræsenteret ved festlighederne i 2020, hvor de kan få lov at sætte deres egne fodaftryk i den nyanlagte Genforeningspark. Besøget er allerede under nøje planlægning.

- Det er første gang vi har arbejdet med venderadier for kareter, for at sikre at Dronningen kan komme igennem parken i sit 6-spand, siger Sara Bjelke. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094