23948sdkhjf

Cebra-projekt vinder Aluminium Byggeprisen

Markant ombygning af Experimentarium i Hellerup er årets bedste eksempel på intelligent og innovativ anvendelse af aluminium.

For mange besøgende er det nok den 100 meter lange, kobberbelagte Helix-trappe ved indgangen, der fremstår mest markant i det ombyggede Experimentarium i Hellerup.

Men for byggekyndige udmærker byggeriet sig også ved anvendelsen af aluminiumspaneler, der skaber en facade med et meget markant arkitektonisk udtryk. Så markant at Cebra, der er arkitekterne bag ombygningen, torsdag fik overrakt Aluminium Byggeprisen 2018.

De nominerede

I alt fem byggerier har været nomineret til Aluminium Byggeprisen 2018.

- Experimentarium, Hellerup.

- DTU Fotonik, Lyngby

- DTU Life Science & Bioengineering, Lyngby

- Dokk1 Urban Mediaspace, Aarhus

- Rambølls domicil, Esbjerg

- Experimentarium opfylder kriterierne for at modtage Aluminium Byggeprisen. Der er for eksempel tænkt meget på bæredygtighed og totaløkonomi i projektet. For eksempel består facadebeklædningen af 50 procent genanvendt aluminium, siger Per Heiselberg, professor på Aalborg Universitet og formand for juryen.

I sin motivation fremhæver juryen, at bygningens facade på en elegant måde løser de meget varierede behov for udsyn, dagslys og frisk luft.

- Løsningen formår at opfylde de komplekse funktionelle og tekniske krav i et markant arkitektonisk udtryk, der kobler sig på husets naturhistoriske fortælling og skaber forbindelse til bygningens formål og indhold, lyder det blandt andet.

En stor anerkendelse
Ifølge stiftende partner Kolja Nielsen har målet for Cebra og samarbejdspartneren Orbicon været at skabe en facade, der formidler Experimentariums indhold på en måde, som vækker nysgerrighed og undren.

- Samtidig valgte vi et materiale, der både funktionelt og energimæssigt understøtter Experimentariums vision om at give deres gæster oplevelser, der gør dem klogere på naturvidenskab og teknologi. At denne facadefortælling nu tildeles Aluminium Byggeprisen 2018 er en stor anerkendelse og en bekræftelse af, at Experimentariums facader bygger bro mellem funktion og vision, siger han.

Experimentarium består af en række stablede, aluminiumsbeklædte bokse, som forskyder sig fra den eksisterende teglstensbase. Hensigten er at understrege mødet mellem nyt og gammelt, mellem fortid og fremtid, og mellem naturvidenskab og teknik. Samtidig danner de perforerede facadeplader et mønster, der illustrerer hvordan vind- og vandstrømme påvirkes, når de møder modstand.

Valget af aluminium som facademateriale er også foretaget ud fra en livscyklustankegang, hvor der er lagt vægt på, at de globale aluminiumsreserver er relativt store, samtidig med at materialet har en lang levetid og er vedligeholdelsesfrit. Derudover er facadepladerne udført i en overfladebehandling, som dels modsvarer bygningens udsatte placering tæt på Øresund, dels sikrer en smuk patinering.

Det nyrenoverede og ombyggede Experimentarium åbnede i januar sidste år. Byggeriet er udført i storentrepriser af Einar Kornerup, Wicotec Kirkebjerg og HME og har kostet cirka 290 mio. kroner at udføre.

Aluminium Byggeprisen

Prisen giver for "intelligent og innovativ anvendelse af aluminium, der fremmer bæredygtigt byggeri og/eller udviklingen af nye komponenter, der kan indgå i byggeri."

Kriterier for bedømmelsen:
• Intelligent og innovativ brug af aluminium
• Energieffektivitet
• Livscyklus og end-of-life tænkning (design mhp genanvendelse)
• God arkitektur med funktionelt design
• Tilføjet værdi til nye såvel som oprindelige bygninger, der forbedrer indeklima, lyd-/lys-forhold og trivsel
• Komponenter, som har tilføjet værdi til funktion og/eller bygning
• Totaløkonomi i byggeriets eller bygningskomponentens anvendelse og levetid
• Andre aspekter i byggeriet/komponenten, som skiller sig ud

Præmien er på 25.000 kroner, der overrækkes til arkitekten for vinderprojektet.

Dommerkomiteen er sammensat af eksperter og folk fra branchen med professor Per Heiselberg fra Aalborg Universitet som formand.

Alufacadesektionen i Dansk Byggeri og Aluminium Danmark i Dansk Industri står bag prisen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109