23948sdkhjf

Arkitekter skal beskytte Randers mod stormflod – og skabe bedre adgang til vandet

En spændende og kompleks opgave venter SLA og C.F. Møller, der står i spidsen for hvert sit hold af internationale eksperter i Randers.

I et felt af 13 hold er to hold, anført af henholdsvis SLA og C.F. Møller Landscape udvalgt til at udvikle løsninger, der kan beskytte Randers midtby mod stormflod.

De to hold

- C.F. Møller Landscape med Orbicon, De Urbanisten, Gemeinschaft og Sadolin & Albæk.

- SLA med Niras, Witteveen+Bos, 2+1 Idebureau og Mette Bjærge.

Det sker som led i EU-projektet ”Byen til vandet”, hvor målet er at gøre midtbyen robust over for stormflod uden at skabe barrierer mod vand og natur.

- De to hold skal vise, hvordan vi kan beskytte Randers By mod stormflod uden at bygge høje diger, mure og volde, men i stedet skabe bedre adgang til vandet. Gudenåen og Randers Fjord er så vigtige for byens identitet, og klimatilpasning må ikke tage os længere væk fra vandet. Det er ikke foreneligt med visionen om at bringe byen til vandet, siger Nels Markussen, der er chef for Natur og Miljø i Randers Kommune, i en pressemeddelelse.

Eksperterne ska således udvikle løsninger, som ikke kun beskytter byen mod stormflod, men også har en anden værdi og funktion. Det kan være nye aktiviteter, opholdsrum, bynatur eller nye stier.  Fællesnævneren er, at naturen på en eller anden måde skal have en vigtig rolle.

- For os handler det om at finde løsninger, som vi kan glædes over hver dag, og ikke kun hvis en stormflod rammer. Sådan nogle løsninger vil være attraktive for borgerne, og på den måde får vi mere ud af de investeringer, der skal til, siger Nels Markussen.

Internationale erfaringer løfter projektet
Begge hold har hollandsk islæt, og ifølge Mia Rix, der er projektleder for Klimabåndet i Randers Kommune, er det et plus.

I Holland ligger store områder meget lavt, og derfor har hollænderne i årevis arbejdet med at sikre byerne mod vandet. Erfaringer fra den proces kan nu gøre gavn i Randers, håber hun, og glæder sig generelt over den internationale interesse for projektet:

- Det er rigtig godt for projektet og for Randers, fordi det giver os adgang til de nyeste teknologier og erfaringer fra Europa, som vi kan bygge videre på. Og så viser det jo, at vi ikke er alene med udfordringen. Det er noget, mange både danske og europæiske byer vil arbejde med i de kommende år, siger Mia Rix.

I løbet af perioden skal de to hold mødes fire gange i Randers for at se på området, udveksle idéer og give hinanden feedback. Lokale fagpersoner og udvalgte aktører vil også kommentere på idéerne, så den endelige værktøjskasse bliver tilpasset lokale forhold.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141