23948sdkhjf

Her skal landets største anlæg til energilagring bo

Teknikbygningen, der skal huse Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjergs nye ATES-anlæg, er rejst.

En 530 kvadratmeter stor teknikbygning er under opførelse på Bispebjerg Hospital og bliver hjem for hospitalets nye store energilagringsanlæg (ATES) og nødstrømsanlæg.

Torsdag i sidste uge var der rejsegilde på bygningen, der skal være færdigbygget i løbet af foråret. Selve energilagringsanlægget forventes at være klar til brug i starten af 2019.

- Teknikbygningen bliver hospitalets nye ’maskinrum’ og bygges oven på den gamle fyrkælder, som leverede damp til at drive hospitalet. Nu er der slukket for dampen, og vi går over til mere miljøvenlige og moderne forsyninger. Vi har konverteret til fjernvarme, og snart står vores nye teknikbygning klar til at levere køl og varme og nødstrøm til hospitalet, siger entreprisechef Carsten Nyboe.

Gottlieb Paludan Architects har tegnet bygningen, som tilpasses Bispebjergs fredede bygninger med blandt andet farvespil og detaljer i murværket. Dansk Halbyggeri er entreprenør.

50.000 liter vand i timen
Sideløbende med, at teknikbygningen gøres færdig, bores der i alt 12 huller forskellige steder på hospitalets område for at nå ned til grundvandet.

Når energilagringsanlægget er færdigt, vil der blive pumpet i gennemsnit 50.000 liter vand op i timen per brønd, som efter passage gennem energipladevekslere bliver ledt ind i bygningerne og brugt til at køle apparater og rum ned med.

Når vandet er ”brugt” og varmet op, ledes det tilbage i jorden via de sidste seks huller. Om vinteren hentes vandet op igen og bruges til at varme hospitalet op med via opstillede varmepumper.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11